Kochani, dzisiaj mam dla Was recepturę na cukiniowe gofro-placuszki. Robione w gofrownicy, jednak nie są na tyle chrupiące, by móc zyskać miano gofrów. Natomiast myślę, że zamiana użytej przeze mnie babki jajowatej na płatki owsiane, czy otręby, może nadać im nieco chrupkości. Następnym razem na pewno spróbuje z taką modyfikacją. Sam przepis natomiast jest banalnie prosty i zachęcam do przetestowania. Jak dla mnie idealna alternatywa dla klasycznych cukiniowych placuszków smażonych na patelni. Tutaj jednak danie “robiło się samo” w gofrownicy 🙂
Składniki (15 sztuk “serduszek”):
- 300g startej na tarce o grubych oczkach i odsączonej cukinii,
- 2 jajka,
- 50g sera grana padano,
- 4 łyżki babki jajowatej (łuski); (myślę, że zastępując ją otrębami, czy płatkami owsianymi, dodamy nieco chrupkości gofrom),
- łyżeczka masła klarowanego,
- szczypta czarnego pieprzu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
Najpierw cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odsącz z nadmiaru soku.
Następnie włóż warzywo do miski, dodaj jajka, starty na tarce o grubych oczkach ser, oraz babkę jajowatą.
Całość dokładnie wymieszaj.
Można dodać odrobinę pieprzu, czy innych ulubionych przypraw. Tak Przygotowane ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną delikatnie masłem klarowanym gofrownicę.
Smaż do zarumienienia. Gofro-placuszki wychodzą bardzo delikatne, wspaniale komponują się z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Jedno cukiniowe serduszko, to:
około 34 kcal
Białko: 2,4g
Węglowodany: 1,8g
Tłuszcz: 2,2g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 0,1 (IG = 21,7)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂