Kochani, serdecznie zapraszam Was na pyszności-nowości, które testowaliśmy wczoraj z mężem. Farsz a’la sałatka z tuńczykiem powstał przy okazji zalegających resztek ugotowanego wcześniej ryżu z obiadu. Dodałam do niego kilka innych składników, które zwykle mam w mojej szafce i tadam! Wyszło coś naprawdę pysznego i prostego w wykonaniu. Danie, które nazwałam farszem, wykorzystaliśmy wraz z roszponką jako nadzienie do pełnoziarnistej tortilli. Serdecznie zachęcam do przetestowania nowego przepisu 🙂
Składniki (2 porcje):
- około 50g ugotowanego wcześniej i schłodzonego ryżu basmati (przeczytaj o skrobi opornej),
- 70g kukurydzy konserwowej (masa netto),
- 120g tuńczyka w oleju (masa netto),
- 50g ciecierzycy w zalewie ze słoika (masa netto),
- łyżka posiekanej natki pietruszki (może być więcej :)),
- 1,5 łyżki majonezu,
- szczypta soli i czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw kukurydzę i ciecierzycę odsącz z zalewy i włóż do miski. Następnie dodaj także odsączonego tuńczyka, ugotowany wcześniej ryż, posiekaną natkę, majonez i przyprawy. Na koniec całość dokładnie wymieszaj. Powstały farsz można zjeść solo lub jako dodatek do pieczywa, czy nadzienie do tortilli.
Jedna porcja farszu to:
około 389 kcal
Białko: 20,9g
Węglowodany: 30,2g
Tłuszcz: 20,5g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 12,1g (IG = 42,3)
Jedna porcja farszu z dodatkiem tortilli pełnoziarnistej i roszponki to:
około 488 kcal
Białko: 24,1g
Węglowodany: 44,9g
Tłuszcz: 23,6g
Błonnik pokarmowy: 4,6g
Ładunek glikemiczny: 16,6g (IG = 41,3)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂