Zapiekany kalafior z boczkiem i serem cheddar to moja kolejna propozycja z wykorzystaniem kalafiora, którego osobiście uwielbiam! Jest doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, a także dobrym dostawcą niezbędnych witamin, karotenoidów, błonnika, minerałów i związków fenolowych. Możemy jeść go na surowo, maczając różyczki w ulubionym sosie albo ugotować i stworzyć z nim naprawdę bardzo fajne dania.


Składniki (4 porcje):
- 1 główka kalafiora, około 800g (mogą być mrożone różyczki),
- 200g surowego boczku,
- 200g sera cheddar,
- śmietanka 18%, 200g,
- 1 cebulka (opcjonalnie),
- około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw kalafiora podziel na mniejsze różyczki i umieść w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba go wcześniej gotować). W tym czasie boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Nie za długo, bo będzie jeszcze dopiekany w piekarniku.

W trakcie smażenia boczku dodaj także posiekaną cebulkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie wymieszaj ze śmietanką, boczkiem, cebulką, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.

Na różyczki kalafiora wylej sos serowy. Danie włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, funkcja góra – dół, na około 25 minut.
Tak przygotowany kalafior może stanowić samodzielny posiłek 🙂
Smacznego! 🙂
1 PORCJA, TO:
około 562kcal
Białko: 23,1g
Węglowodany: 16,2g
Tłuszcz: 46,0g
Błonnik pokarmowy: 4,4g
Ładunek glikemiczny: 1,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂