Kochani, dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszne i chrupiące gofry. Tym razem są to gofry na jogurcie greckim, które zawsze się udają. Proste w przygotowaniu, z dodatkiem otrębów. Dla małych i dla dużych. Gofry można podać z ulubionymi dodatkami, w zależności na co mamy akurat ochotę. W tym przepisie uwzględniłam odrobinę ekstraktu waniliowego, ale jeśli go pominiemy, to możemy wówczas zjeść gofra z wytrawnymi dodatkami, np. hummusem, czy inną pastą warzywną. Jeśli szukacie receptury na proste i chrupiące gofry, to serdecznie zapraszam do tego przepisu 🙂


Składniki (8 sztuk):
- 400g jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- 0,5 szklanki otrębów owsianych,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
- 4 krople ekstraktu waniliowego,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4,1 łyżki oleju rzepakowego (4 łyżki dodajemy do ciasta, a odrobinę zostawiamy do natłuszczenia gofrownicy).
Sposób przygotowania
*jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej
Najpierw wsyp do miski suche składniki, czyli mąkę, otręby i sodę oczyszczoną. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj także żółtka, a białka ubij w osobnym naczyniu na sztywno. Później do miski dodaj także jogurt grecki, olej rzepakowy (odrobinę zostaw do natłuszczenia gofrownicy) i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka jaj.

Tak przygotowane ciasto wylewaj do dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Gofry piecz do zarumienienia (u mnie trwało to około 6 minut). Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 🙂

Jedna sztuka to:
około 210 kcal
Białko: 10,5 g
Węglowodany: 21,3 g
Tłuszcz: 9,9 g
Błonnik pokarmowy: 1,8 g
Ładunek glikemiczny: 14,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂