Gofry na jogurcie greckim

4.5K

Kochani, dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszne i chrupiące gofry. Tym razem są to gofry na jogurcie greckim, które zawsze się udają. Proste w przygotowaniu, z dodatkiem otrębów. Dla małych i dla dużych. Gofry można podać z ulubionymi dodatkami, w zależności na co mamy akurat ochotę. W tym przepisie uwzględniłam odrobinę ekstraktu waniliowego, ale jeśli go pominiemy, to możemy wówczas zjeść gofra z wytrawnymi dodatkami, np. hummusem, czy inną pastą warzywną. Jeśli szukacie receptury na proste i chrupiące gofry, to serdecznie zapraszam do tego przepisu 🙂

Gofry na jogurcie greckim
Chrupiące gofry jogurtowe
Gofry na jogurcie greckim

Składniki (8 sztuk):

  • 400g jogurtu greckiego,
  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • 4 krople ekstraktu waniliowego,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4,1 łyżki oleju rzepakowego (4 łyżki dodajemy do ciasta, a odrobinę zostawiamy do natłuszczenia gofrownicy).

Sposób przygotowania

*jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej
Najpierw wsyp do miski suche składniki, czyli mąkę, otręby i sodę oczyszczoną. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj także żółtka, a białka ubij w osobnym naczyniu na sztywno. Później do miski dodaj także jogurt grecki, olej rzepakowy (odrobinę zostaw do natłuszczenia gofrownicy) i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka jaj.

gofry jogurtowe
Ciasto na gofry przed pieczeniem

Tak przygotowane ciasto wylewaj do dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Gofry piecz do zarumienienia (u mnie trwało to około 6 minut). Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 🙂

Gofry na jogurcie greckim

Jedna sztuka to:
około 210 kcal
Białko: 10,5 g
Węglowodany: 21,3 g
Tłuszcz: 9,9 g
Błonnik pokarmowy: 1,8 g
Ładunek glikemiczny: 14,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Mąka orkiszowa jasna, to jaki to dokładnie typ maki? Ja mam orkiszową pełnoziarnistą typ 2000.

    1. Natalia Autor says:

      Jasna to typ np. 650, ja akurat taką miałam. Jeśli ma Pani pełnoziarnistą, to polecam wymieszać pół na pół z jasną, na samej pełnoziarnistej mogą się nie udać. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij