O tym, że orzechy są niezbędnym elementem zdrowej diety, chyba nie muszę nikogo przekonywać. Na temat ich leczniczych właściwości pisałam tutaj. Osobiście przepadam za pistacjami, a jeśli śledzicie mojego bloga od dłuższego czasu, to na pewno już zdążyliście się dowiedzieć, że pistacje są niezwykle cenne ze względu na zawarty w nich kwas elagowy. Dzisiaj chcę skupić się na kolejnych, równie pysznych orzechach, które są uważane za jedne z najwartościowszych. Orzechy makadamia – dlaczego warto je jeść?

Kilka słów o tych orzechach
Orzechy makadamia mają niewielkie rozmiary i delikatny, maślany smak. Mogą być elementem zdrowej diety, ale znajdują także zastosowanie w kosmetyce, bo wytwarza się z nich cenny olejek. Tłuszcze, które są głównym elementem składu orzechów makadamia są pomocne w nawilżeniu i odbudowaniu skóry. Musimy pamiętać, że orzechy te, choć są bardzo zdrowe, to jednak są także bardzo kaloryczne (100g tych orzechów to aż 700 kalorii). W ich składzie znajdziemy głównie kwasy tłuszczowe nienasycone. To także bogactwo witamin A, E, oraz z grupy B. Te ostatnie są niezbędne do wykorzystania energii z pożywienia, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek, a także utrzymania w dobrej kondycji skóry.
Orzechy makadamia – dlaczego warto je jeść?
- Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy makadamia mają korzystny wpływ na gospodarkę lipidową. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL, a zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL. Wpływają również na obniżenie zawartości trójglicerydów w organizmie, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia i rozwoju choroby wieńcowej.
- Ze względu na swoją odżywczość powinny być obecne w menu osób chcących zgubić nadmierne kilogramy. Stanowią fajną, zdrową przekąskę i wystarczy dosłownie maleńka garść, by poczuć sytość po ich zjedzeniu. Warto wiedzieć, że orzechy makadamia są bogatym źródłem kwasu oleopalmitynowego oraz kwasów tłuszczowych omega-7, które biorą udział w wytwarzaniu enzymów, kontrolują spalanie tłuszczu i hamują nasz apetyt. Kwas oleopalmitynowy usprawnia metabolizm tłuszczu i redukuje jego gromadzenie.
- Ze względu na zawarte flawonoidy, orzechy makadamia opóźniają proces starzenia się organizmu. Chronią także nasze komórki przed stresem oksydacyjnym i redukują produkcje wolnych rodników, które uszkadzają nasze tkanki.
- Są dobrym źródłem cennego błonnika pokarmowego i usprawniają proces trawienia. Wpływają także na odżywienie naszych jelit.
- Orzechy makadamia to także dość duża zawartość białka, które jest niezbędnym makroskładnikiem naszej diety, gdyż odbudowuje mięśnie oraz tkankę łączną.
- Spożywając orzechy makadamia zapewniamy sobie lepszą pracę mózgu i dbałość o nasz układ nerwowy. W orzechach znajdziemy miedź, która pomaga m.in. w wytwarzaniu neuroprzekaźników. Są w nich także cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które stanowią niezbędny składnik odżywczy i regenerujący dla tkanki mózgowej.
Podsumowując
Po orzechy makadamia zdecydowanie warto sięgać, ale musimy mieć na uwadze ich wysoką kaloryczność. Szczególnie wtedy, kiedy zależy nam na redukcji masy ciała.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂