Orzechy makadamia – dlaczego warto je jeść? Wpływ zawartego w nich kwasu oleopalmitynowego na nasze zdrowie.

775

O tym, że orzechy są niezbędnym elementem zdrowej diety, chyba nie muszę nikogo przekonywać. Na temat ich leczniczych właściwości pisałam tutaj. Osobiście przepadam za pistacjami, a jeśli śledzicie mojego bloga od dłuższego czasu, to na pewno już zdążyliście się dowiedzieć, że pistacje są niezwykle cenne ze względu na zawarty w nich kwas elagowy. Dzisiaj chcę skupić się na kolejnych, równie pysznych orzechach, które są uważane za jedne z najwartościowszych. Orzechy makadamia – dlaczego warto je jeść?

Kilka słów o tych orzechach

Orzechy makadamia mają niewielkie rozmiary i delikatny, maślany smak. Mogą być elementem zdrowej diety, ale znajdują także zastosowanie w kosmetyce, bo wytwarza się z nich cenny olejek. Tłuszcze, które są głównym elementem składu orzechów makadamia są pomocne w nawilżeniu i odbudowaniu skóry. Musimy pamiętać, że orzechy te, choć są bardzo zdrowe, to jednak są także bardzo kaloryczne (100g tych orzechów to aż 700 kalorii). W ich składzie znajdziemy głównie kwasy tłuszczowe nienasycone. To także bogactwo witamin A, E, oraz z grupy B. Te ostatnie są niezbędne do wykorzystania energii z pożywienia, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek, a także utrzymania w dobrej kondycji skóry.

Orzechy makadamia – dlaczego warto je jeść?

  1. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy makadamia mają korzystny wpływ na gospodarkę lipidową. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL, a zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL. Wpływają również na obniżenie zawartości trójglicerydów w organizmie, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia i rozwoju choroby wieńcowej.
  2. Ze względu na swoją odżywczość powinny być obecne w menu osób chcących zgubić nadmierne kilogramy. Stanowią fajną, zdrową przekąskę i wystarczy dosłownie maleńka garść, by poczuć sytość po ich zjedzeniu. Warto wiedzieć, że orzechy makadamia są bogatym źródłem kwasu oleopalmitynowego oraz kwasów tłuszczowych omega-7, które biorą udział w wytwarzaniu enzymów, kontrolują spalanie tłuszczu i hamują nasz apetyt. Kwas oleopalmitynowy usprawnia metabolizm tłuszczu i redukuje jego gromadzenie.
  3. Ze względu na zawarte flawonoidy, orzechy makadamia opóźniają proces starzenia się organizmu. Chronią także nasze komórki przed stresem oksydacyjnym i redukują produkcje wolnych rodników, które uszkadzają nasze tkanki.
  4. Są dobrym źródłem cennego błonnika pokarmowego i usprawniają proces trawienia. Wpływają także na odżywienie naszych jelit.
  5. Orzechy makadamia to także dość duża zawartość białka, które jest niezbędnym makroskładnikiem naszej diety, gdyż odbudowuje mięśnie oraz tkankę łączną.
  6. Spożywając orzechy makadamia zapewniamy sobie lepszą pracę mózgu i dbałość o nasz układ nerwowy. W orzechach znajdziemy miedź, która pomaga m.in. w wytwarzaniu neuroprzekaźników. Są w nich także cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które stanowią niezbędny składnik odżywczy i regenerujący dla tkanki mózgowej.

Podsumowując

Po orzechy makadamia zdecydowanie warto sięgać, ale musimy mieć na uwadze ich wysoką kaloryczność. Szczególnie wtedy, kiedy zależy nam na redukcji masy ciała.

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij