Sezon na bób trwa, hip hip hura! 🙂 Ja uwielbiam bób, stąd też moja radość! Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na to letnie warzywko, zapraszam! Bób na maśle z parmezanem to naprawdę pyszne, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu danie. Spróbujcie, warto!

Wartości odżywcze bobu
Bób jest nie tylko zdrowy, ale także bogaty w cenne składniki odżywcze. Stanowi doskonałe źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, kwasu foliowego oraz potrzebnych nam aminokwasów. Jest także naturalnym źródłem sodu, miedzi i wielu witamin, np. witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C.
Składniki (1 porcja):
- bób, 200g,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- starty parmezan, 20g,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
*młody bób nie wymaga obierania, można go jeść ze skórką
Najpierw bób gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni masło klarowane. Następnie ugotowany bób odsączamy z wody i wrzucamy na patelnię. Później dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie krótko przesmażamy przez około 5 minut. Na koniec posypujemy świeżo startym parmezanem. Pychotka! 🙂
DANIE TO:
około 400kcal
Białko: 23,6g
Węglowodany: 39,2g
Tłuszcz: 21,5g
Błonnik pokarmowy: 15,2g
Ładunek glikemiczny: 8,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂