Bób na maśle z parmezanem

831

Sezon na bób trwa, hip hip hura! 🙂 Ja uwielbiam bób, stąd też moja radość! Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na to letnie warzywko, zapraszam! Bób na maśle z parmezanem to naprawdę pyszne, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu danie. Spróbujcie, warto!

Bób na maśle z parmezanem

Wartości odżywcze bobu

Bób jest nie tylko zdrowy, ale także bogaty w cenne składniki odżywcze. Stanowi doskonałe źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, kwasu foliowego oraz potrzebnych nam aminokwasów. Jest także naturalnym źródłem sodu, miedzi i wielu witamin, np. witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C.

Składniki (1 porcja):

  • bób, 200g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • starty parmezan, 20g,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

*młody bób nie wymaga obierania, można go jeść ze skórką

Najpierw bób gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni masło klarowane. Następnie ugotowany bób odsączamy z wody i wrzucamy na patelnię. Później dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie krótko przesmażamy przez około 5 minut. Na koniec posypujemy świeżo startym parmezanem. Pychotka! 🙂

DANIE TO:
około 400kcal
Białko: 23,6g
Węglowodany: 39,2g
Tłuszcz: 21,5g
Błonnik pokarmowy: 15,2g
Ładunek glikemiczny: 8,4

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij