Burger z jajkiem na śniadanie? Dlaczego nie?! Jeśli będzie zrobiony z właściwych składników, to spokojnie od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na takie rarytasy! Rozpoczęcie dnia od takiego śniadania z pewnością spowoduje uśmiech na Waszych twarzach 🙂 Takiego burgera możecie także zjeść na kolację, a nawet obiad, wtedy będziecie mieli więcej czasu na jego przygotowanie. Przed Wami burger z sadzonym jajkiem i warzywami.
Składniki:
- 1 bułka np. z makiem, sezamem lub pełnoziarnista (chodzi o to, aby dostarczyła nam czegoś więcej niż tylko kalorii, zatem zwykła bułka pszenna odpada),
- 1 jajko,
- 1/4 czerwonej cebulki,
- 2 plastry pomidora,
- garść rukoli,
- 1 ogórek kiszony,
- płaska łyżeczka musztardy,
- 1/2 łyżeczki masła (potrzebne do przyrządzenia sadzonego jajka).
Sposób przygotowania
Najpierw bułkę rozcinamy na pół i grillujemy ją na przystosowanej do tego patelni aby uzyskała chrupkość. Można także włożyć ją do piekarnika ale opcja z patelnią wydaje się być szybsza.
Następnie przyrządzamy na maśle jajko sadzone i doprawiamy je solą i pieprzem.
Gotową i chrupką bułkę smarujemy wewnątrz musztardą.
Najpierw kładziemy garść rukoli i pomidorka, następnie sadzone jajko, ogórka, cebulkę i ponownie rukolę.
Burger najlepiej smakuje zanim ostygnie, zatem nie tracimy czasu i wcinamy! 🙂
TAKI BURGER TO:
około 346kcal
Białko: 15,5g
Węglowodany: 55,5g
Tłuszcz: 8,9g
Błonnik pokarmowy: 6,3g
Ładunek glikemiczny: 35,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Burger w innej odsłonie to zawsze coś ciekawego 🙂 Wersja jajeczna często u mnie w rodzinnym domu była robiona 🙂