Kochani, dzisiaj mam dla Was prosty przepis na przygotowanie marchewek w niebanalnej wersji. Są to pieczone marchewki w marynacie orzechowo-cynamonowej. Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę rewelacyjny! Takie coś innego, co warto spróbować. Marchewki przygotowane w ten sposób mogą służyć jako dodatek do obiadu, albo stanowić samodzielny posiłek, np. jako przekąska podczas oglądania ulubionego filmu. Jest to także fajna propozycja dla najmłodszych, polecam wypróbować!

Pieczone marchewki w marynacie orzechowo-cynamonowej – składniki:
- 5-6 małych marchewek,
- 1 czubata łyżka masła orzechowego 100%,
- 1 płaska łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego.
Pieczone marchewki w marynacie orzechowo-cynamonowej – sposób przygotowania:
- Najpierw rozgrzej piekarnik na 200 stopni grzanie góra-dół.
- Marchewki obierz i pokrój je w mniejsze słupki.
- Tak pokrojone marchewki wrzuć do miseczki i dodaj do nich masło orzechowe, oliwę oraz cynamon.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, aby marchewki były dobrze pokryte marynatą.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż na niej równomiernie marchewki.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-30 minut.
Sami widzicie, że jest to prosty sposób na przygotowanie marchewek w niecodziennej wersji. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one tak samo jak mi 🙂
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?