Dzisiaj mam dla Was coś na szybko 🙂 Tortilla z marchewką, kukurydzą i wędliną to wspaniała propozycja, którą można zabrać także ze sobą na wynos. To danie powstało w ramach moich wspomnień z Korfu, gdzie pewnego dnia wybraliśmy się na wycieczkę po wyspie i otrzymaliśmy z kuchni hotelowej właśnie podobne tortille na wynos. Smakowały wyśmienicie, a to tylko połączenie kilku składników. Zachęcam do wypróbowania! 🙂
Składniki (1 porcja):
- 1 tortilla pełnoziarnista,
- 1 marchewka,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 3 plastry wędliny z indyka (około 90g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka majonezu,
- szczypta soli i czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do niej odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę wędlinę. Dodaj także jogurt, majonez i dopraw do smaku. Wymieszaj.
Farsz nałóż do tortilli i zawiń w rulon.
Tortilla to:
około 470 kcal
Białko: 26,9g
Węglowodany: 45,8g
Tłuszcz: 21,1g
Błonnik pokarmowy: 8,4g
Ładunek glikemiczny: 14,4 (IG = 38,5)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂