Wielu rodziców rezygnuje z podawania swoim dzieciom zielonolistnych warzyw, jak np. szpinak czy jarmuż, bo najczęściej maluchy niechętnie je jedzą. Ja mam świetny sposób na ich przemycenie w całkiem smacznej formie. Oto przepyszny smoothie bowl ze szpinakiem, które moja dwuletnia Zosia zajada ze smakiem 🙂 Polecam zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie smakuje po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce w upalne dni.
Smoothie bowl ze szpinakiem – składniki:
- garść szpinaku baby,
- łyżka soku z cytryny,
- kilka listków świeżej mięty,
- 1 banan,
- 1/2 awokado,
- 100g jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki otrębów owsianych,
- szczypta wiórków kokosowych,
- łyżka borówek.
Najpierw wszystkie składniki blendujemy i przekładamy do miseczki. Następnie przed podaniem możemy udekorować np. borówkami i wiórkami kokosowymi. Pychotka! 🙂
Danie to:
około 369 kcal
Białko: 11,9g
Węglowodany: 59,6g
Tłuszcz: 16,8g
Błonnik pokarmowy: 13,1g
IG: 47,6
Na koniec krótkie przypomnienie, co ma w sobie szpinak i dlaczego warto go jeść:
- zawiera karotenoidy, luteinę i zeaksantynę, które zmniejszają stres oksydacyjny i pomagają w poprawie odpowiedzi immunologicznej organizmu na wirusy i bakterie,
- witaminy K, A, C, B6 i kwasu foliowy, mangan, potas, magnez i błonnik. Składniki te są pomocne w zwiększaniu produkcji przeciwciał i mają wpływ na pracę śledziony, grasicy i tarczycy.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂