Bezglutenowe placuszki jogurtowe

3.5K

Bezglutenowe placuszki jogurtowe to idealna propozycja śniadaniowa zarówno dla maluchów, jak i dorosłych. Akurat w tym przepisie użyłam mąki jaglanej, zatem bez problemu mogą je konsumować osoby nietolerujące glutenu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu na pyszne placuszki 🙂

Bezglutenowe placuszki jogurtowe

Składniki (na 25 sztuk):

  • 1 średni dojrzały banan,
  • 370ml jogurtu naturalnego (duże opakowanie),
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • około 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno.
  2. Do miseczki z żółtkami dorzucamy jogurt naturalny, banana i rozgniatamy go widelcem.
  3. Następnie dodajemy mąkę oraz cynamon i dokładnie mieszamy całość widelcem.
  4. Na koniec dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  5. Patelnię delikatnie ale równomiernie smarujemy olejem/masłem i gdy jest już rozgrzana – nakładamy łyżką porcje ciasta.
  6. Placuszki smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty z każdej strony.
  7. Propozycja podania, np. banany i słonecznik – tak było u nas 🙂 Ale zajadajcie je z czym tylko chcecie 🙂

Jeden placuszek bez dodatków to:
około 37 kcal
Białko: 1,6g
Węglowodany: 3,9g
Tłuszcz: 1,7g
Błonnik pokarmowy: 0,2g
Ładunek glikemiczny: 1,6 (IG = 44,4)

My uwielbiamy rozpoczynać dzień takimi placuszkami. Jest to fajny pomysł śniadania także dla maluchów, a nawet można z powodzeniem zapakować kilka i zabrać ze sobą na spacer i zajadać się nimi w dalszej części dnia. Polecamy 🙂

Wypróbujcie także inne placuszki mojego autorstwa:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Magdalena says:

    cudowne na śniadanie:)

    1. Natalia Autor says:

      To prawda! Tylko uwaga – placuszki bardzo szybko znikają…;)

    2. Bla bla blA says:

      Eee A kiedy dodajemy jogurt ???

      1. Natalia Autor says:

        Ojej, słuszna uwaga! 🙂 Oczywiście z pośpiechu wyszło jak wyszło. Jogurt dodajemy do żółtek i banana rozgniatamy w tej masie 🙂 Już poprawione, dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij