Bezglutenowe placuszki jogurtowe to idealna propozycja śniadaniowa zarówno dla maluchów, jak i dorosłych. Akurat w tym przepisie użyłam mąki jaglanej, zatem bez problemu mogą je konsumować osoby nietolerujące glutenu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu na pyszne placuszki 🙂
Składniki (na 25 sztuk):
- 1 średni dojrzały banan,
- 370ml jogurtu naturalnego (duże opakowanie),
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki mąki jaglanej,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- około 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno.
- Do miseczki z żółtkami dorzucamy jogurt naturalny, banana i rozgniatamy go widelcem.
- Następnie dodajemy mąkę oraz cynamon i dokładnie mieszamy całość widelcem.
- Na koniec dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
- Patelnię delikatnie ale równomiernie smarujemy olejem/masłem i gdy jest już rozgrzana – nakładamy łyżką porcje ciasta.
- Placuszki smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty z każdej strony.
- Propozycja podania, np. banany i słonecznik – tak było u nas 🙂 Ale zajadajcie je z czym tylko chcecie 🙂
Jeden placuszek bez dodatków to:
około 37 kcal
Białko: 1,6g
Węglowodany: 3,9g
Tłuszcz: 1,7g
Błonnik pokarmowy: 0,2g
Ładunek glikemiczny: 1,6 (IG = 44,4)
My uwielbiamy rozpoczynać dzień takimi placuszkami. Jest to fajny pomysł śniadania także dla maluchów, a nawet można z powodzeniem zapakować kilka i zabrać ze sobą na spacer i zajadać się nimi w dalszej części dnia. Polecamy 🙂
Wypróbujcie także inne placuszki mojego autorstwa:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
cudowne na śniadanie:)
To prawda! Tylko uwaga – placuszki bardzo szybko znikają…;)
Eee A kiedy dodajemy jogurt ???
Ojej, słuszna uwaga! 🙂 Oczywiście z pośpiechu wyszło jak wyszło. Jogurt dodajemy do żółtek i banana rozgniatamy w tej masie 🙂 Już poprawione, dzięki 🙂