Prosty bigos według receptury mojej Mamy

375

Kochani dzisiaj zapraszam Was na klasykę, czyli tradycyjne polskie danie. Prosty bigos według receptury mojej Mamy. Jest naprawdę prosty do przygotowania, także nie ma mowy, żeby coś poszło nie tak 🙂 Bigos zawsze warto mieć pod ręką, np. w zamrażarce, aby w każdej chwili móc go podgrzać :). Serdecznie zachęcam do wypróbowania nowego przepisu.

Prosty bigos według receptury mojej Mamy
Cały gar bigosu – sama radość! 🙂
Prosty bigos według receptury mojej Mamy

Składniki (6 porcji):

  • 1kg kiszonej kapusty (ja miałam z marchewką),
  • schab wieprzowy, 700g,
  • 2 białe cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 6 suszonych śliwek, niesiarkowanych (*opcjonalnie),
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 4 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego (np. z firmy Dary Natury).

Sposób przygotowania

Na początek wrzucamy kiszoną kapustę na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Prosty bigos według receptury mojej Mamy

Następnie wrzucamy kapustę do garnka i zalewamy wodą (tak, by przykryła kapustę). Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 30 minut (aby kapusta była miękka). W tym czasie kroimy mięso w kostkę, a cebulkę drobno siekamy. Następnie pokrojone mięso wrzucamy do naczynia i dokładnie mieszamy z oliwą oraz przyprawą do mięsa. Później rozgrzewamy na patelni masło klarowane i przesmażamy doprawione mięso.

Prosty bigos według receptury mojej Mamy

Schab wymaga dłuższej obróbki termicznej, by był miękki, zatem kilkukrotnie podlewamy mięso wodą i dusimy. Gdy woda wyparuje, dolewamy ją ponownie. Czynność powtarzamy do kruchości mięsa (około 20-30 minut). Pod koniec dodajemy także posiekaną cebulkę. Na sam koniec odlewamy nadmiar wody z garnka z kapustą (by bigos nie był zbyt wodnisty). Dodajemy przesmażone mięso, pokrojone w mniejsze kawałki suszone śliwki oraz koncentrat.

Prosty bigos według receptury mojej Mamy

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.

Jedna porcja bigosu to:
około 413 kcal
Białko: 41,1g
Węglowodany: 25,4g
Tłuszcz: 16,7g
Błonnik pokarmowy: 9,2g
Ładunek glikemiczny: 5,2 (IG = 32,3)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij