Kochani dzisiaj zapraszam Was na klasykę, czyli tradycyjne polskie danie. Prosty bigos według receptury mojej Mamy. Jest naprawdę prosty do przygotowania, także nie ma mowy, żeby coś poszło nie tak 🙂 Bigos zawsze warto mieć pod ręką, np. w zamrażarce, aby w każdej chwili móc go podgrzać :). Serdecznie zachęcam do wypróbowania nowego przepisu.
Składniki (6 porcji):
- 1kg kiszonej kapusty (ja miałam z marchewką),
- schab wieprzowy, 700g,
- 2 białe cebule,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 6 suszonych śliwek, niesiarkowanych (*opcjonalnie),
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka masła klarowanego,
- 4 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego (np. z firmy Dary Natury).
Sposób przygotowania
Na początek wrzucamy kiszoną kapustę na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Następnie wrzucamy kapustę do garnka i zalewamy wodą (tak, by przykryła kapustę). Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 30 minut (aby kapusta była miękka). W tym czasie kroimy mięso w kostkę, a cebulkę drobno siekamy. Następnie pokrojone mięso wrzucamy do naczynia i dokładnie mieszamy z oliwą oraz przyprawą do mięsa. Później rozgrzewamy na patelni masło klarowane i przesmażamy doprawione mięso.
Schab wymaga dłuższej obróbki termicznej, by był miękki, zatem kilkukrotnie podlewamy mięso wodą i dusimy. Gdy woda wyparuje, dolewamy ją ponownie. Czynność powtarzamy do kruchości mięsa (około 20-30 minut). Pod koniec dodajemy także posiekaną cebulkę. Na sam koniec odlewamy nadmiar wody z garnka z kapustą (by bigos nie był zbyt wodnisty). Dodajemy przesmażone mięso, pokrojone w mniejsze kawałki suszone śliwki oraz koncentrat.
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.
Jedna porcja bigosu to:
około 413 kcal
Białko: 41,1g
Węglowodany: 25,4g
Tłuszcz: 16,7g
Błonnik pokarmowy: 9,2g
Ładunek glikemiczny: 5,2 (IG = 32,3)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂