Paprykowe risotto – proste i pyszne danie

3.2K

Risotto, czyli przepis na szybki i smaczny obiad! Tym razem w kolorze czerwonym z papryką 🙂 Zapraszam po przepis na paprykowe risotto 🙂 Taki posiłek jest dobrym pomysłem do zjedzenia na kolację, szczególnie, jeśli jesteśmy osobami trenującymi. Więcej na temat korzyści płynących z jedzenia węglowodanów na kolację, przeczytacie tutaj.

Paprykowe risotto – składniki (2 porcje):

  • 100g ryżu basmati,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebulka,
  • 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
  • 1 mały pomidor,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania

Najpierw wszystkie warzywa kroję w kostkę. Następnie ryż gotuję według przepisu z opakowania. W głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane i następnie wrzucam cebulkę i chwilkę podsmażam. Później dodaję paprykę i pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażam przez około 3 minuty. Dodaję także koncentrat i przyprawy oraz wlewam 1/4 szklankę wody, wszystko mieszam i chwilkę duszę. Na koniec dodaję ugotowany ryż, ponownie całość mieszam. Dodaję jeszcze trochę wody, chwilkę duszę i wykładam na talerz.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 440 kcal
Białko: 9,1 g
Węglowodany: 70,2 g
Tłuszcz: 15,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,8 g
Ładunek glikemiczny: 33,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij