Risotto, czyli przepis na szybki i smaczny obiad! Tym razem w kolorze czerwonym z papryką 🙂 Zapraszam po przepis na paprykowe risotto 🙂 Taki posiłek jest dobrym pomysłem do zjedzenia na kolację, szczególnie, jeśli jesteśmy osobami trenującymi. Więcej na temat korzyści płynących z jedzenia węglowodanów na kolację, przeczytacie tutaj.
Paprykowe risotto – składniki (2 porcje):
- 100g ryżu basmati,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebulka,
- 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
- 1 mały pomidor,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania
Najpierw wszystkie warzywa kroję w kostkę. Następnie ryż gotuję według przepisu z opakowania. W głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane i następnie wrzucam cebulkę i chwilkę podsmażam. Później dodaję paprykę i pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażam przez około 3 minuty. Dodaję także koncentrat i przyprawy oraz wlewam 1/4 szklankę wody, wszystko mieszam i chwilkę duszę. Na koniec dodaję ugotowany ryż, ponownie całość mieszam. Dodaję jeszcze trochę wody, chwilkę duszę i wykładam na talerz.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 440 kcal
Białko: 9,1 g
Węglowodany: 70,2 g
Tłuszcz: 15,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,8 g
Ładunek glikemiczny: 33,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂