Pieczony dorsz z koperkiem

836

Propozycja dla tych, którzy wiedzą, że ryby powinno się jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Oto aromatyczny, pieczony dorsz z koperkiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu, rewelacyjny na obiad. Zasmakuje także dzieciom, więc zachęcam do przygotowania ryby w takiej wersji także najmłodszym.

pieczony dorsz z koperkiem

Pieczony dorsz z koperkiem – składniki (2 porcje):

  • filet z dorsza bez skóry, około 300g,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, sok z cytryny.

Sposób przygotowania

Najpierw rybę oczyszczam, osuszam i kroję na mniejsze kawałki aby łatwo było je zawinąć w folię.

Następnie doprawiam rybę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiam do lodówki na około 40 minut.

W tym czasie koperek drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i wszystko mieszam w miseczce z oliwą z oliwek. Ma powstać taka pasta, którą będę nacierać rybę.

Na koniec filety z dorsza nacieram powstałą pastą i każdy z nich zawijam w folię.

Piekę około 20 minut w 200 stopniach.

A jak to jest u Was z jedzeniem ryb? Staracie się spożywać je chociaż dwa razy w tygodniu, czy jest z tym problem? Pamiętajcie, że ryby dostarczają nam cennych kwasów omega-3 i muszą być obecne w zdrowej diecie.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij