Propozycja dla tych, którzy wiedzą, że ryby powinno się jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Oto aromatyczny, pieczony dorsz z koperkiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu, rewelacyjny na obiad. Zasmakuje także dzieciom, więc zachęcam do przygotowania ryby w takiej wersji także najmłodszym.

Pieczony dorsz z koperkiem – składniki (2 porcje):
- filet z dorsza bez skóry, około 300g,
- 1 pęczek koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, sok z cytryny.
Sposób przygotowania
Najpierw rybę oczyszczam, osuszam i kroję na mniejsze kawałki aby łatwo było je zawinąć w folię.
Następnie doprawiam rybę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiam do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie koperek drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i wszystko mieszam w miseczce z oliwą z oliwek. Ma powstać taka pasta, którą będę nacierać rybę.
Na koniec filety z dorsza nacieram powstałą pastą i każdy z nich zawijam w folię.
Piekę około 20 minut w 200 stopniach.
A jak to jest u Was z jedzeniem ryb? Staracie się spożywać je chociaż dwa razy w tygodniu, czy jest z tym problem? Pamiętajcie, że ryby dostarczają nam cennych kwasów omega-3 i muszą być obecne w zdrowej diecie.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?