Propozycja dla tych, którzy wiedzą, że ryby powinno się jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Oto aromatyczny, pieczony dorsz z koperkiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu, rewelacyjny na obiad. Zasmakuje także dzieciom, więc zachęcam do przygotowania ryby w takiej wersji także najmłodszym.
Pieczony dorsz z koperkiem – składniki (2 porcje):
- filet z dorsza bez skóry, 300g,
- 1 pęczek koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, sok z cytryny (odrobina).
Sposób przygotowania
Najpierw rybę oczyszczam, osuszam i kroję na mniejsze kawałki aby łatwo było je zawinąć w folię.
Następnie doprawiam rybę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Później wstawiam rybę do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie koperek drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i wszystko mieszam w miseczce z oliwą z oliwek. Ma powstać taka pasta, którą będę nacierać rybę.
Na koniec filety z dorsza nacieram powstałą pastą i każdy z nich zawijam w folię.
Piekę około 20 minut w 200 stopniach, funkcja góra-dół.
Smacznego! 🙂
A jak to jest u Was z jedzeniem ryb? Staracie się spożywać je chociaż dwa razy w tygodniu, czy jest z tym problem? Pamiętajcie, że ryby dostarczają nam cennych kwasów omega-3 i muszą być obecne w zdrowej diecie.
Jedna porcja to:
około 223 kcal
Białko: 27,4g
Węglowodany: 2,5g
Tłuszcz: 11,1g
Błonnik pokarmowy: 1,5g
Ładunek glikemiczny: 1,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂