Lubicie bób? O tej porze roku jest najlepszy! Przygotowanie również ekspresowe – wystarczy go wrzucić do wrzątku na 2 minuty i jest gotowy. Klasycznie smakuje wyśmienicie w towarzystwie samego masła, ale ja postanowiłam dodać do niego także inne warzywa i wyszło bardzo smaczne danie. Bób z rzodkiewką i natką pietruszki, palce lizać! 🙂

Bób z rzodkiewką i natką pietruszki – składniki:
- 100g bobu,
- 5 rzodkiewek,
- natka pietruszki – ile chcecie 🙂
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania
Najpierw bób wrzucamy do lekko osolonego wrzątku na dwie minuty.
Następnie przepłukujemy go zimną wodą i obieramy.
Później na patelni podgrzewamy masełko, dodajemy bób, pokrojone rzodkiewki i natkę pietruszki.
Chwilkę przesmażamy danie i gotowe 🙂
Smacznego! 🙂
Danie to:
około 183 kcal (tylko!)
Białko: 9,5g
Węglowodany: 22,3g
Tłuszcz: 9,0g
Ładunek glikemiczny: 4,3 (IG = 34,1)
A Wy macie jakieś swoje ulubione danie z bobem, czy raczej pozostajecie przy klasyku, czyli bób z masełkiem? Chyba warto czasami poeksperymentować i spróbować czegoś nowego 🙂 Może akurat nowe połączenie smaków okaże się być strzałem w dziesiątkę! Kuchnia i gotowanie mają to do siebie, że można naprawdę codziennie odkryć coś nowego i pysznego 🙂 Chyba właśnie dlatego tak bardzo lubię gotować 🙂
Więcej pysznych, prostych i sezonowych przepisów znajdziecie w mojej drugiej książce! 🙂

Spróbuj także:
- czerwona soczewica w sosie pomidorowym z marchewką,
- ciecierzyca w duszonych liściach bazylii i selera.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂