Kochani, kilka dni temu opracowałam kolejny, prosty przepis z wykorzystaniem resztek z obiadu…:) Mieliśmy upieczone bataty, które zostały i jak widać, idealnie nadały się do wykorzystania w formie lekkiego posiłku na wieczór. Sałatka z pieczonym batatem, rukolą i fetą to wspaniała, bardzo prosta w przygotowaniu propozycja pełna witamin i cennego błonnika pokarmowego. Serdecznie zachęcam do skosztowania! 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 mały batat,
- 2 garście rukoli,
- 100g sera feta,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- 1/2 łyżeczki musztardy.
Sposób przygotowania
*do przygotowania tej sałatki użyłam wcześniej upieczonych batatów, które pozostały mi z obiadu
Batata obierz, pokrój w słupki i wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek (około 1 łyżeczka). Warzywo włóż na blaszkę z papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, funkcja góra-dół. Do miski włóż rukolę, dodaj wcześniej upieczonego batata, rozkruszoną fetą i prażone na suchej patelni pestki słonecznika. Całość skrop dresingiem (wymieszaj pozostałą oliwę z oliwek z musztardą, miodem i odrobiną wody).
Jedna porcja to:
około 390 kcal
Białko: 11,6g
Węglowodany: 29,7g
Tłuszcz: 26,0g
Błonnik pokarmowy: 4,7g
Ładunek glikemiczny: 11,1 (IG = 44,8)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂