Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Pieczone pulpeciki brokułowe

pieczone pulpeciki brokułowe

Tym razem pomysł na wspaniały obiadek dla malucha, ale dorośli także mogą z niego skorzystać 🙂 Przepyszne, delikatne, bogate w mnóstwo cennych składników pieczone pulpeciki brokułowe. Są naprawdę fantastyczne! Polecam wszystkim Mamom, których dzieci niechętnie sięgają po warzywa. Może podane w taki sposób im zasmakują? Oprócz brokuła znajdziemy w tych pulpecikach także marchewkę, cebulkę, czosnek i koperek. Są bardzo aromatyczne. Zapraszam po przepis 🙂

pieczone pulpeciki brokułowe
pieczone pulpeciki brokułowe

Pieczone pulpeciki brokułowe – składniki (16 sztuk):

  • 1 mały brokuł,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 biała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
  • pół szklanki płatków owsianych górskich,
  • 2 jajka,
  • 100g sera typu feta,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw dzielimy brokuła na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Nie musi być całkowicie miękki, bo będziemy go później i tak blendować.

W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i masło klarowane. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, startą na tarce o grubych oczkach marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie odcedzamy brokuła i wrzucamy do miski wszystkie warzywa oraz pokruszoną fetę.

Krótko blendujemy składniki blenderem ręcznym. Ma powstać masa z wyczuwalnymi grudkami.

Później wbijamy do masy także jajka, dodajemy amarantus, płatki owsiane i przyprawy. Całość mieszamy łyżką. Powinna nam powstać dość gęsta masa, aby łatwo było z niej lepić pulpeciki. Jeśli jest zbyt leista, dodajcie więcej amarantusa.

pieczone pulpeciki brokułowe

Na koniec z powstałej masy lepimy rękoma pulpeciki. Mi wyszło ich 16. Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia.

Pulpeciki pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 25 minut.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *