Krem z gruszki i pietruszki


Mam nadzieję, że znajdą się tutaj miłośnicy zup o kremowej konsystencji, bo właśnie taką chciałabym zaproponować Wam dzisiaj! 🙂

Pyszna i bardzo łatwa do przygotowania zupa krem z gruszki i pietruszki to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację. Zapraszam do przepisu 🙂

 

Składniki:

  • korzeń pietruszki, 350g (około 4 sztuki),
  • gruszka, 2 sztuki,
  • świeży imbir, mały 1cm kawałek,
  • wywar warzywny, 0,5l,
  • masło klarowane, 1 łyżka,
  • gałka muszkatołowa, 1 płaska łyżeczka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • natka pietruszki, 1 łyżka

Sposób przygotowania

W garnku gotujemy bulion warzywny.

Pietruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki. Z gruszki pozbywamy się gniazda nasiennego i również kroimy ją w mniejsze kawałki.

W głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy pokrojoną gruszkę i pietruszkę. Doprawiamy startym imbirem i gałką muszkatołową. Delikatnie smażymy przez około 7 minut.

 

Zawartość patelni przerzucamy do garnuszka z bulionem warzywnym i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 min.

Na sam koniec wystarczy dodać oliwę z oliwek i wszystko zblendować na gładki krem. Zupę podajemy z natką pietruszki 🙂

 

Zachęcam Was do skorzystania z przepisu i życzę smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *