Kochani, wreszcie mam chwilę, żeby dodać jakąś nową recepturę na bloga! Ostatni czas był dla mnie bardzo intensywny, ale już teraz mam nadzieję, że uda mi się nieco odetchnąć i zająć tym, co lubię najbardziej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne nowości, które sprawdzą się także idealnie do lunch boxa. Sałatka z tuńczykiem i kaszą to sycąca propozycja dobrze zbilansowanego posiłku. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

Sałatka z tuńczykiem i kaszą (4 porcje):
- tuńczyk w sosie własnym, 140g (masa netto, po odsączeniu),
- 250g czerwonej fasoli konserwowej (masa netto, po odsączeniu),
- 1 czerwona papryka,
- pęczek szczypiorku (można zastąpić inną zieleninką),
- 100g kaszy bulgur lub innej (masa przed ugotowaniem),
- łyżka dobrej jakości majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- szczypta soli i czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Kaszę ugotuj według przepisu z opakowania, następnie pozostaw do schłodzenia. Ostudzoną kaszę wymieszaj z odsączoną fasolą, pokrojoną w kostkę papryką, kawałkami odsączonego tuńczyka, posiekanym szczypiorkiem i resztą składników. Przygotowaną sałatkę przechowuj w lodówce.
Jedna porcja to:
około 260 kcal
białko: 15,8g
węglowodany: 36,5g
tłuszcz: 6,7g
błonnik pokarmowy: 7,8g
ładunek glikemiczny: 12,0 (IG = 42,1)

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂