Sałatka z tuńczykiem i kaszą. Sycąca i dobrze zbilansowana propozycja także do zabrania na wynos.

748

Kochani, wreszcie mam chwilę, żeby dodać jakąś nową recepturę na bloga! Ostatni czas był dla mnie bardzo intensywny, ale już teraz mam nadzieję, że uda mi się nieco odetchnąć i zająć tym, co lubię najbardziej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne nowości, które sprawdzą się także idealnie do lunch boxa. Sałatka z tuńczykiem i kaszą to sycąca propozycja dobrze zbilansowanego posiłku. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

Sałatka z tuńczykiem i kaszą

Sałatka z tuńczykiem i kaszą (4 porcje):

  • tuńczyk w sosie własnym, 140g (masa netto, po odsączeniu),
  • 250g czerwonej fasoli konserwowej (masa netto, po odsączeniu),
  • 1 czerwona papryka,
  • pęczek szczypiorku (można zastąpić inną zieleninką),
  • 100g kaszy bulgur lub innej (masa przed ugotowaniem),
  • łyżka dobrej jakości majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli i czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania

Kaszę ugotuj według przepisu z opakowania, następnie pozostaw do schłodzenia. Ostudzoną kaszę wymieszaj z odsączoną fasolą, pokrojoną w kostkę papryką, kawałkami odsączonego tuńczyka, posiekanym szczypiorkiem i resztą składników. Przygotowaną sałatkę przechowuj w lodówce.

Jedna porcja to:
około 260 kcal
białko: 15,8g
węglowodany: 36,5g
tłuszcz: 6,7g
błonnik pokarmowy: 7,8g
ładunek glikemiczny: 12,0 (IG = 42,1)

Sałatka z tuńczykiem i kaszą

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij