Ziarna, pestki, orzechy to mniejsze objętościowo, ale bogate odżywczo składniki naszej diety. Bez wątpienia powinny być obecne w naszym menu, aby nasycić organizm zdrowymi tłuszczami, błonnikiem, witaminami i składnikami mineralnymi. Dzisiaj skupię się na pestkach dyni, które swoimi walorami zdrowotnymi zasługują na podium 🙂 Podzielę się z Wami moim tipem na wykorzystanie ich w kuchni w taki sposób, że nawet najmłodsi domownicy nie zauważą, że je zjadają. Jako mama doskonale wiem, jak trudno jest przemycać dzieciaczkom to, co najcenniejsze. A ponieważ lubię ułatwiać sobie życie, to stworzyłam prawdziwy zdrowotny game changer w postaci mielonych pestek dyni. Serdecznie zachęcam do skorzystania z tego tipu w Waszych domach! 🙂

Mielone pestki dyni – jak to zrobić? 🙂
Osobiście nie przepadam za smakiem pestek dyni… męczy mnie ich chrupanie, więc ten patent to także spore ułatwienie dla mnie 🙂 Pestki dyni wrzucam do młynka do kawy i mielę na pył. Tak przygotowane, zmielone pestki wrzucam do słoiczka i przechowuję w lodówce do około tygodnia. Przez tydzień mam gotową, turbo zdrową posypkę w zasadzie do wszystkiego 🙂 Bo zmielone pestki dyni można dodawać do owsianek, jaglanek, kasz, sałatek. Również do koktajli, smoothie, ale także do ciasta na naleśniki czy różnego rodzaju placuszki dla dzieci. Sami widzicie, że zmielone pestki dyni to prawdziwy zdrowotny game changer 🙂 Pozostaną niezauważone, a jednak niesamowicie odżywią nasz organizm! 🙂
Co kryją w sobie pestki dyni?
Makroskładniki:
Białko – ok. 30% (świetne dla mięśni i regeneracji)
Zdrowe tłuszcze – ok. 45% (w tym kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6)
Węglowodany – ok. 10%
Błonnik – wspomaga trawienie i syci na długo
Witaminy:
Witamina E – silny antyoksydant, wspiera skórę i układ odpornościowy
Witaminy z grupy B – m.in. B1, B2, B3, B5, B6 – poprawiają funkcjonowanie mózgu i metabolizm
Witamina K – wspiera krzepnięcie krwi
Składniki mineralne:
Magnez – działa antystresowo, wspiera układ nerwowy i serce
Cynk – wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci
Żelazo – zapobiega anemii i wspomaga transport tlenu we krwi
Fosfor – ważny dla zdrowych kości i zębów
Potas – reguluje ciśnienie krwi i pracę serca
Miedź – wspiera układ nerwowy i produkcję czerwonych krwinek
Dodatkowo korzyści:
Fitosterole – obniżają poziom złego cholesterolu (LDL)
Kukurbitacyna – działa przeciwpasożytniczo
Tryptofan – pomaga w produkcji serotoniny i poprawia jakość snu
Regularne spożycie pestek dyni zapewni Tobie:
Bogactwo składników odżywczych
Są świetnym źródłem magnezu, cynku, żelaza, fosforu, potasu i miedzi, które wspierają funkcjonowanie organizmu.
Wsparcie dla układu nerwowego
Dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B pomagają w redukcji stresu, poprawiają koncentrację i jakość snu.
Wzmacnianie odporności
Cynk zawarty w pestkach dyni wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.
Zdrowe serce
Dzięki kwasom tłuszczowym omega-3 oraz fitosterolom pomagają regulować poziom cholesterolu i chronią serce.
Lepsze trawienie
Błonnik wspomaga trawienie i pomaga zapobiegać zaparciom.
Działanie przeciwpasożytnicze
Zawierają kukurbitacynę, która ma właściwości przeciwpasożytnicze.
Wsparcie zdrowia prostaty i pęcherza moczowego
Szczególnie polecane dla mężczyzn – mogą pomóc w profilaktyce przerostu prostaty.
Lepszy sen
Zawierają tryptofan – aminokwas, który organizm przekształca w serotoninę, a następnie w melatoninę, czyli hormon snu.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂