Kochani, wiem z doświadczenia pracy gabinetowej, że klasyczne spaghetti to jeden z Waszych ulubionych posiłków. Nic dziwnego, bo jest to danie, które robi się błyskawicznie, smakuje zawsze świetnie i zwykle nawet najmłodsi nim nie pogardzą. Dzisiaj pokażę Wam, jak przygotować ten posiłek w nieco ulepszonej wersji, która dostarczy nam więcej białka, fitozwiązków, błonnika pokarmowego i mikroelementów. Serdecznie zapraszam Was na makaron spaghetti z mięsem mielonym i czerwoną fasolą.
Składniki (4 porcje):
- mięso mielone z indyka, 500g,
- passata pomidorowa, 500g,
- 2 ząbki czonsku,
- mała cebulka,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 250g czerwonej fasoli z puszki (masa netto); tutaj przeczytasz więcej nt. zdrowotnych właściwości strączków,
- 240g makaronu pełnoziarnistego spaghetti (masa przed ugotowaniem),
- szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, majeranku i suszonej bazylii,
- kilka listków świeżej kolendry do dekoracji.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej masło klarowane oraz oliwę z oliwek i przesmaż posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw do smaku. Całość przesmaż. Dodaj także odsączoną fasolę. Następnie dodaj passatę pomidorową. Całość gotuj przez około 10-15 minut. Serwuj z ugotowanym al dente makaronem i udekoruj kolendrą.
Jedna z 4 porcji to:
około 625 kcal
białko: 40,7g
węglowodany: 76,9g
tłuszcz: 19,8g
błonnik pokarmowy: 11,5g
ładunek glikemiczny: 26,7 (IG = 40,9)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂