Łosoś z piekarnika dość często gości w naszej kuchni. Ale tym razem chcę Wam go zaprezentować w nieco innym wydaniu. Pasta z pieczonego łososia to idealny dodatek do ulubionych grzanek, naprawdę smakuje wybornie! Oczywiście jest bardzo odżywcza, sycąca i zdecydowanie warto uwzględnić ją w swojej diecie. Serdecznie zachęcam do wypróbowania prostego przepisu. A jeśli szukacie innych inspiracji na różne pasty do pieczywa, zerknijcie do tego postu zbiorczego.
Składniki (4 porcje):
- około 200g łososia,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (w wersji bez laktozy użyj jogurtu bez laktozy),
- łyżka majonezu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli i czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Upieczonego wcześniej łososia rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki. Dodaj jogurt naturalny, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Gotową pastę z pieczonego łososia możesz zjadać jako dodatek do ulubionego pieczywa lub nadzienie do wrapa czy naleśników.
Jedna porcja to:
około 156 kcal
Białko: 10,8g
Węglowodany: 1,0g
Tłuszcz: 11,9g
Błonnik pokarmowy: 0,2g
Ładunek glikemiczny: 0,1 (18,3)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂