Kochani! Tym razem mam dla Was prawdziwą bombę szczególnie dla osób na dietach redukcyjnych. Pasta twarogowa z awokado to coś, co przygotujecie w dwie minuty, a zapewni Wam sytość na długo. Sprawdzi się idealnie w roli wartościowego, odżywczego, a zarazem błyskawicznego śniadania. Jest to zdrowa, sycąca i zbilansowana opcja podczas odchudzania, która dostarczy Waszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i pomoże kontrolować apetyt. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego wspaniałego w swej prostocie przepisu 🙂
Dlaczego warto wykorzystać taką pastę w ramach śniadania, a jednocześnie wspomóc proces odchudzania?
Pasta twarogowa z awokado jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Twaróg dostarcza wysokiej jakości białka, które pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej oraz wspiera budowę i regenerację mięśni, co jest ważne podczas diety redukcyjnej. Awokado natomiast zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które sprzyjają zdrowiu serca i pomagają w utrzymaniu stałego poziomu energii.
Oba składniki mają niski indeks glikemiczny, zatem zapewniają nam stabilną glikemię i zapobiegają nagłym atakom głodu.
Awokado to doskonałe źródło witamin, takich jak witamina E, C, K oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak potas i magnez, które wspierają zdrowe funkcjonowanie organizmu. Twaróg natomiast dostarcza wapnia, ważnego dla zdrowia kości.
Składniki wykorzystane w tej paście wspierają metabolizm i trawienie. Twaróg zawiera sporo białka, które ma wyższy efekt termogeniczny niż węglowodany i tłuszcze, co oznacza, że organizm zużywa więcej energii na jego strawienie. Dodatkowo błonnik z awokado wspomaga trawienie, co jest korzystne dla osób dbających o masę ciała.
No i wreszcie połączenie białka, tłuszczu i błonnika z pasty twarogowej z awokado sprawia, że sytość po jej spożyciu utrzymuje się dłużej, co ułatwia kontrolowanie kalorii i unikanie podjadania między posiłkami.
Pasta twarogowa z awokado – składniki (1 porcja):
- 1/2 awokado,
- 150g sera twarogowego chudego,
- szczypta soli i czarnego pieprzu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
Awokado i twaróg rozgnieć widelcem na pastę. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pasta to:
około 260 kcal
Białko: 31,1g
Węglowodany: 11,2g
Tłuszcz: 11,0g
Ładunek glikemiczny: 1,7 (IG = 26,0)
Taka pasta zjedzona wraz z dwiema kromkami pieczywa graham w towarzystwie rzodkiewek to wartościowe i sycące śniadanie dostarczające nam około 396 kcal.
Jeśli szukasz gotowych, prostych i przepysznych diet redukcyjnych serdecznie zapraszam Cię do odwiedzenia mojego internetowego sklepu 🙂
Spróbuj także:
– koktajl z awokado, szpinakiem i truskawkami,
– sałatka grillowa z awokado.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂