Kochani, dzisiaj zapraszam Was serdecznie na proste i pyszne kotlety jajeczne z piekarnika. W sam raz na bezmięsny, lekki, a zarazem sycący obiadek. Te kotleciki można przygotować na wiele różnych sposobów i podkręcać smak np. poprzez dodanie ziół. Ja tym razem przygotowałam kotleciki ze szczypiorkiem. Oczywiście pokusiłam się także o mały dodatek sera grana padano, który ostatnio króluje w mojej kuchni. Serdecznie zachęcam do skosztowania przepysznych kotlecików jajecznych w wersji pieczonej.
Składniki (10 sztuk):
- 6 jajek,
- łyżka musztardy,
- 2 łyżki startego sera grana padano (moja słabość…),
- 4 łyżki otrębów owsianych (lub innych),
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- szczypta czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź i obierz. Wrzuć do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli chcesz, aby lepienie kotlecików było łatwiejsze, to polecam po prostu zblendować jajka na papkę. Następnie dodaj musztardę, dwie łyżki otrębów, posiekany szczypiorek, starty na tarce o drobnych oczkach ser oraz pieprz.
Całość wymieszaj. Z powstałej masy formuj rękoma pulpeciki, a następnie delikatnie obtocz je w pozostałych otrębach. Rozłóż pulpety na blasze z papierem do pieczenia, a wierzch zwilż odrobiną oliwy. Kotleciki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut.
Jeden kotlecik to:
około 63 kcal
Białko: 5,0g
Węglowodany: 2,2g
Tłuszcz: 4,2g
Błonnik pokarmowy: 0,5g
Ładunek glikemiczny: 0,5 (IG = 34,5)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂