Kolejny pomysł na wykorzystanie sporej ilości warzyw – bo to jest klucz do zdrowia i pięknej, szczupłej sylwetki! Papryka faszerowana warzywami i wędliną, idealna na obiad czy kolację. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu 🙂
Składniki (2 porcje):
- 2 czerwone papryki,
- 1 pomidor malinowy,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 50g sera feta,
- 4 plasterki dobrej jakości wędliny, np. polędwicy sopockiej,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- szczypta ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw umyj, osusz i przekrój papryki. Następnie odetnij górną część warzyw i połówki oczyszczonych papryk nafaszeruj mieszanką pokrojonego pomidora, cebuli, kukurydzy, sera feta, wędliny. Na koniec dopraw do smaku. Piecz w naczyniu wypełnionym wodą do miękkości, około 30 minut.
Smacznego! 🙂
Uwielbiam przepisy tego rodzaju. Uwielbiam, gdy danie robi się samo w piekarniku. Jak widzicie zdrowa dieta wcale nie jest wymagająca. Tak naprawdę wystarczy tylko chcieć zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Mam nadzieję, że na Waszych talerzach często pojawiają się warzywa. Pamiętajcie, że według wytycznych to one powinny być podstawą zdrowej diety. Jedzmy przynajmniej 5 porcji warzyw dziennie, najlepiej uwzględniajmy je w każdym posiłku! Skupcie się przede wszystkim na warzywach sezonowych, bo to one zawierają najwięcej witamin i są najbardziej wartościowe! A tutaj przeczytacie o tym, jak zwiększyć ich udział w diecie 🙂
Jedna porcja to:
około 268 kcal
Białko: 19,7g
Węglowodany: 29,4g
Tłuszcz: 8,7g
Błonnik pokarmowy: 8,9g
Ładunek glikemiczny: 4,8 (IG = 22,0)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂