Bułeczki z oliwkami i czarnuszką

724

Tym razem mam dla Was przepis na pyszne, mini bułeczki z oliwkami i czarnuszką. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu, bo są naprawdę wyśmienite. Możemy zjadać je solo, albo z pastami warzywnymi. Możemy je także maczać w oliwie z oliwek albo oleju lnianym tłoczonym na zimno. Dodatek czarnuszki w bułeczkach wpływa korzystnie na naszą odporność, więc szczególnie polecam je w sezonie jesienno-zimowym. Więcej o prozdrowotnych właściwościach czarnuszki pisałam tutaj. A teraz już zapraszam do przepisu na pyszne, chrupiące bułeczki w stylu śródziemnomorskim 🙂

bułeczki z oliwkami i czarnuszką

Bułeczki z oliwkami i czarnuszką – składniki (15 sztuk):

  • 320g mąki (ja dałam pół na pół owsianą i orkiszową jasną),
  • 7g suchych drożdży,
  • około 100g czarnych oliwek bez pestek,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • łyżka nasion czarnuszki,
  • 5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek (4 do ciasta, 1 do wysmarowania bułeczek),
  • płaska łyżeczka soli i cukru.
bułeczki z oliwkami i czarnuszką

Bułeczki z oliwkami i czarnuszką – sposób przygotowania

Najpierw oliwki przepłukuję i osuszam.

Następnie każdą z nich kroję na trzy części.

Do miski wsypuję mąkę i dodaję cztery łyżki oliwy z oliwek.

Następnie wsypuję także suche drożdże, cukier, sól i czarnuszkę.

Dodaję także ciepłą wodę i pokrojone oliwki.

Wszystko mieszam łyżką, a później wyrabiam ciasto rękoma.

bułeczki z oliwkami i czarnuszką

Gotową kulę ciasta pozostawiam w misce i nakrywam ręcznikiem. Odstawiam na dobrą godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić swą objętość.

bułeczki z oliwkami i czarnuszką
Tak wygląda ciasto po wyrośnięciu.

Rozgrzewam piekarnik na 200 stopni, funkcja góra-dół i w tym czasie lepię bułeczki.

Najpierw oprószam ciasto odrobiną mąki i kulam na stole/blacie dwa podłużne wałki.

bułeczki z oliwkami i czarnuszką

Następnie z każdego z nich odrywam mniejsze kawałki i kulam okrągłe bułeczki. Wielkością przypominają małą mandarynkę.

Gotowe bułeczki wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika każdą z nich smaruję oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.

Bułeczki piekę przez około 30 minut w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij