Tym razem pyszna propozycja wegetariańska. Pieczone kotleciki z naszych lokalnych warzyw i soczewicy. Idealne dla maluchów, ale zasmakują także dorosłym, gwarantuję! 🙂 Nie są skomplikowane w przygotowaniu, zatem łapcie przepis na warzywne kotleciki z soczewicą i do dzieła! 🙂
Składniki (na około 12 sztuk):
- czerwona soczewica, 200g,
- seler korzeniowy, około 100g, czyli dwa plastry,
- 2 małe marchewki,
- 1 por,
- 2 jajka,
- natka pietruszki, 2-3 łyżki,
- płatki jaglane, 8 łyżek,
- przyprawy: u mnie pieprz czarny, czerwona słodka papryka, curry, zioła prowansalskie.
Co robimy?
- Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut, po tym czasie przepłucz ją pod bieżącą wodą.
- Por, seler i marchew lekko podgotuj, następnie ostudź i zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj w misce soczewicę ze startymi warzywami, dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajka, płatki jaglane i przyprawy.
- Z powstałej masy formuj kotleciki i wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia.
- Kotleciki zapiekaj w 180 stopniach przez około 30-40 minut.
Najlepiej smakują ze świeżą sałatką… np. taką.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?