Jajko zapiekane w bułce

880

Dziś mam dla Was super przepis na zaskakujące śniadanko. Chociaż składa się ono z powszechnie znanych składników, to jednak sposób podania robi wrażenie. Oto jajko zapiekane w bułce z dodatkiem dobrej jakości wędliny i oczywiście z warzywami. Szczerze polecam Wam od czasu do czasu przygotować taką wersję podania jajka. Będzie zaskakująco pysznie! 🙂 Przypominam także, że jajka warto jeść, a dlaczego pisałam tutaj.

jajko zapiekane w bułce

Jajko zapiekane w bułce – składniki:

  • 1 bułka grahamka,
  • łyżeczka masła ekstra,
  • plaster polędwicy sopockiej,
  • 1 jajko,
  • pomidor,
  • posiekany szczypiorek, około 1 łyżka,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jajko zapiekane w bułce – sposób przygotowania

  1. Najpierw z bułki odcinamy górę i wydrążamy środek.
  2. Następnie faszerujemy bułkę masłem, następnie kładziemy wędlinę, pokrojonego w kosteczkę pomidora (zmieści się pewnie połowa, drugą połowę zjedz osobno) i wbijamy jajko.
  3. Później doprawiamy i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.
  4. Po tym czasie gotowe jajko posypujemy posiekanym szczypiorkiem i jemy! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
391kcal
Białko: 17,7g
Węglowodany: 58,5g
Tłuszcz: 11,8g
Błonnik pokarmowy: 7g
Ładunek glikemiczny: 40,4

Takie śniadanko już samym wyglądem zachęca do zjedzenia. Oczywiście rozumiem, że nie każdy ma czas aby od rana włączać piekarnik, ale zachęcam chociaż od czasu do czasu oderwać się od monotonii i w któryś weekend przygotować takie danie.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij