Czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi naleśników? Wątpię! 🙂 Mam dla Was propozycję nie do odrzucenia, mianowicie przepis na naleśniki kefirowe. Pyszne, puszyste, sprawdzą się idealnie jako słodkie śniadanko. Naleśniki kefirowe bardzo polecam także maluchom. Na pewno będą zachwycone takim śniadankiem. Do przygotowania tych naleśników użyłam mąki ryżowej, dzięki czemu z przepisu mogą skorzystać także osoby nietolerujące glutenu.
Naleśniki kefirowe – składniki (5 sztuk):
- 200g kefiru,
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 200g mąki ryżowej,
- 1 łyżeczka dobrej jakości miodu,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- masło klarowane, 1 łyżka – do smażenia naleśników.
Sposób przygotowania
Najpierw w jednej misce mieszam ze sobą mokre składniki, czyli: kefir, miód i jajka, a w drugiej suche: mąkę i sodę. Następnie przerzucam suche składniki do mokrych i całość miksuję na gładką masę. Później na rozgrzaną patelnię dodaję odrobinę masła klarowanego, rozsmarowuję silikonowym pędzelkiem i smażę naleśniki. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem naturalnym i owocami.
Smacznego! 🙂
Jeden naleśnik bez dodatków to:
około 218 kcal
Białko: 6,7g
Węglowodany: 34,1g
Tłuszcz: 5,9g
Błonnik pokarmowy: 0,9g
Ładunek glikemiczny: 29,8g (IG = 89,8)
A Wy lubicie rozpoczynać dzień takim słodkim śniadaniem? Warto, choć w weekend postawić na takie pyszności 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂