Nietolerancja histaminy. Co to takiego? Jakich produktów unikać?

2.3K

Kochani, dzisiaj co nieco w temacie nietolerancji histaminy. Otóż bardzo często zgłaszają się do mnie osoby, które nie czują się zbyt dobrze po spożyciu serów, czy jogurtów, i wówczas z pełnym przekonaniem twierdzą, że nabiał im nie służy. Tymczasem przyczyna złego samopoczucia po spożyciu takich produktów może być zupełnie inna. Nietolerancja histaminy. Co to takiego? Jakich produktów unikać? Serdecznie zapraszam do nowego artykułu.

Nietolerancja histaminy. Co to takiego? Jakich produktów unikać?

Czym jest nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy to stan, w którym organizm nie jest w stanie skutecznie rozkładać i usuwać histaminy, która występuje naturalnie w organizmie lub jest spożywana w pokarmach. Winny jest temu niski poziom diaminooksydazy (DAO) u niektórych osób, czyli enzymu, który rozkłada histaminę. Ale nietolerancja histaminy może być spowodowana także nieprawidłowym działaniem receptorów histaminowych lub nadmierną produkcja histaminy w organizmie.

Jakie są objawy nietolerancji histaminy?

  • bóle głowy,
  • zmęczenie,
  • swędzenie i wysypki skórne,
  • bóle brzucha, wzdęcia, biegunka,
  • zaczerwienienie skóry,
  • suchość w jamie ustnej,
  • problemy z oddychaniem,
  • przekrwienie błony śluzowej nosa,
  • nieżyt nosa,
  • uczucie metalicznego lub gorzkiego posmaku w ustach,
  • kołatanie serca,
  • spadek ciśnienia krwi,
  • zawroty głowy.

Objawy pojawiają się zwykle po około 0,5h od spożycia posiłku bogatego w produkty będące źródłem histaminy.

W jakich produktach znajdziemy histaminę?

Histamina występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w tych, które były poddane procesom fermentacji, dojrzewania lub przechowywania. Produkty bogate w histaminę to:

  • sery zwłaszcza dojrzewających (parmezan, feta, cheddar, gouda czy camembert),
  • kiszona kapusta,
  • kiszony ogórek,
  • kefir,
  • jogurt,
  • konserwy rybne,
  • owoce morza,
  • wędzone ryby,
  • kiełbasy i wędliny,
  • dojrzewające mięsa, takie jak salami, czy kindziuk,
  • pomidory i produkty pomidorowe (sosy, przetwory),
  • bakłażany,
  • szpinak,
  • awokado,
  • truskawki,
  • cytrusy,
  • orzechy, szczególnie migdały,
  • sos sojowy,
  • tempeh,
  • miso,
  • czekolada,
  • surowe jajka,
  • alkohol, zwłaszcza czerwone wino i piwo,
  • niektóre napoje gazowane,

Jak sobie radzić z nietolerancją histaminy?

Warto zauważyć, że zawartość histaminy w produktach może się różnić w zależności od warunków przechowywania, obróbki i czasu, który upłynął od ich przygotowania. Osoby z nietolerancją histaminy mogą stosować diety eliminacyjne (diety antyhistaminowe), eliminując lub ograniczając spożycie potencjalnie wysokohistaminowych produktów spożywczych. Jeśli jednak bardzo zależy danej osobie na spożywaniu produktu zasobnego w histaminę, wówczas można rozważyć sięgnięcie po preparaty z enzymem DAO, które przyspieszą rozkład tej cząsteczki oraz uchronią nas przed wystąpieniem uciążliwych objawów. Jednak przed wprowadzeniem drastycznych zmian w diecie zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem w celu uniknięcia poważnych niedoborów pokarmowych. Podstawową zasadą jest spożywanie produktów świeżych, nieprzetworzonych, takich które długo nie zalegają w lodówce czy w sklepie. Wytwarzana wtedy tyramina, może zwiększać wydzielanie histaminy i nasilać jej niekorzystne działanie.

Przeczytaj także:

Pisząc artykuł korzystałam z:
– https://instytut-mikroekologii.pl/nietolerancja-histaminy-i-dieta-antyhistaminowa/
– Gutowska G.: Czy histamina zawarta w żywności może Ci zaszkodzić? J. NutriLife [Internet]., 2021

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij