Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji

placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji

Dziś mam dla Was przepis na ulubione placuszki większości dzieci 🙂 Oczywiście lekko zmodyfikowane, aby były jeszcze zdrowsze i bardziej wartościowe dla naszych maluchów. Oto pyszne placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji. Do ciasta dodałam płatki owsiane i otręby, aby wzbogacić placuszki w błonnik. Jego obecność w zdrowej diecie jest bardzo ważna. Błonnik pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii aby nie były zbyt długo obecne w jelitach. To z kolei zapobiega chorobie uchyłkowej jelit, która jest niestety często spotykana u osób stosujących dietę ubogobłonnikową.

placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji

Placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji – składniki (20 sztuk):

  • 1 średnie jabłko,
  • 2 jajka,
  • 200ml kefiru,
  • pół szklanki płatków owsianych górskich,
  • pół szklanki ulubionych otrębów (dodałam owsiane),
  • 1/3 szklanki mąki orkiszowej,
  • szczypta cynamonu,
  • około 1 łyżka masła klarowanego do smażenia placuszków.

Sposób przygotowania

Najpierw oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę.

Następnie do żółtek dodajemy maślankę, mąkę, płatki owsiane,otręby i cynamon. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Później dodajemy do masy także starte na grubych oczkach jabłko i ubitą pianę.

Całość łączymy delikatnie łyżką aby składniki się połączyły.

Placuszki smażymy na delikatnie wysmarowanej masłem patelni z obu stron. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *