Kurczak po meksykańsku


Super proste, super szybkie, bardzo kolorowe i bardzo smaczne danie 🙂 Połączenie warzyw, kurczaka i ryżu, do tego idealnie dobrane przyprawy i mamy prawdziwie meksykańską kuchnię! Można zjeść na ciepło jako pyszny obiadek, ale nada się także jako sałatka, tuż po wystygnięciu 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek ryżu,
  • pierś z kurczaka, 200g,
  • 1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą, około 300g,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 1/2 awokado,
  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona papryka (albo zielona albo żółta),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego,
  • płatki chili, oregano, słodka papryka, kminek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz,
  • limonka.

Co robimy?

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz po 1 łyżeczce oregano, słodkiej papryki oraz kminku. Dodajemy także szczyptę płatków chili oraz czosnku.
  2. Cebulkę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę.
  3. Ryż gotujemy według przepisu z opakowania.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso przez około 5 minut. Następnie dodajemy cebulkę i paprykę, całość mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy.
  5. Czerwoną fasolę z kukurydzą porządnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy do zawartości patelni.
  6. Do całości dodajemy także ugotowany ryż oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko mieszamy.
  7. Danie wykładamy na talerz i na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę awokado. Skrapiamy wszystko sokiem z limonki.

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *