Gofry jaglane


Kto lubi gofry? Głupie pytanie! Niestety niektórzy nie mogą spożywać ich tradycyjnej wersji na bazie glutenowej mąki pszennej. Ale jest na to rozwiązanie w postaci gofrów jaglanych! Tak samo pyszne, a zrobione z mąki bezglutenowej. Zapraszam po przepis 🙂

Składniki (6 sztuk):

  • 150g mąki jaglanej,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 100ml wody gazowanej,
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła,
  • 50ml oleju rzepakowego.

Białka ubij na sztywno. Żółtka wymieszaj z syropem, dodaj przesiane mąki z sodą, olej i wodę. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka jaj i ponownie wymieszaj.

Gofry pieczemy w rozgrzanej i lekko wysmarowanej olejem gofrownicy przez około 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *