Jak zmniejszyć utratę witamin – mini poradnik

539

Jak powszechnie wiadomo, już podczas samej obróbki wstępnej żywności, traci ona wiele cennych witamin i składników mineralnych. A w zdrowej diecie chodzi o to, aby zachować jak największą gęstość odżywczą przyjmowanych pokarmów. Jak zmniejszyć utratę witamin – mini poradnik, który Ci w tym pomoże 🙂

jak zmniejszyć utratę witamin - mini poradnik

Jak zmniejszyć utratę witamin – mini poradnik:

Bardzo ważna jest staranna obróbka warzyw i owoców!

  1. Warzywa i owoce przygotowujemy tuż przed przyrządzaniem. Nie należy zostawiać ich w zimnej wodzie przed ugotowaniem na dłużej niż 5 minut.
  2. Nie należy kroić warzyw i owoców zbyt drobno, aby nie wystawiać zbyt dużej powierzchni na kontakt z powietrzem, gdyż przyspiesza to utratę wartościowych składników. Produkty starte na tarce powinny być zjedzone jak najszybciej.
  3. Pokrojone owoce i warzywa warto skropić od razu sokiem z cytryny.
  4. Unikać obierania: tuż pod skórką znajduje się najwięcej witamin i ważnych składników.
  5. Gotować jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody, na parze, lub piec.
  6. Zachować wywar pozostały po gotowaniu warzyw, gdyż zawiera składniki mineralne, wypłukane podczas gotowania. Świetnie nada się jako baza do zup i sosów.

Czytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij