Jak powszechnie wiadomo, już podczas samej obróbki wstępnej żywności, traci ona wiele cennych witamin i składników mineralnych. A w zdrowej diecie chodzi o to, aby zachować jak największą gęstość odżywczą przyjmowanych pokarmów. Jak zmniejszyć utratę witamin – mini poradnik, który Ci w tym pomoże 🙂
Jak zmniejszyć utratę witamin – mini poradnik:
Bardzo ważna jest staranna obróbka warzyw i owoców!
- Warzywa i owoce przygotowujemy tuż przed przyrządzaniem. Nie należy zostawiać ich w zimnej wodzie przed ugotowaniem na dłużej niż 5 minut.
- Nie należy kroić warzyw i owoców zbyt drobno, aby nie wystawiać zbyt dużej powierzchni na kontakt z powietrzem, gdyż przyspiesza to utratę wartościowych składników. Produkty starte na tarce powinny być zjedzone jak najszybciej.
- Pokrojone owoce i warzywa warto skropić od razu sokiem z cytryny.
- Unikać obierania: tuż pod skórką znajduje się najwięcej witamin i ważnych składników.
- Gotować jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody, na parze, lub piec.
- Zachować wywar pozostały po gotowaniu warzyw, gdyż zawiera składniki mineralne, wypłukane podczas gotowania. Świetnie nada się jako baza do zup i sosów.
Czytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?