Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Kluseczki szpinakowe

kluseczki szpinakowe

Tym razem pomysł na pyszny obiadek dla malucha, ale nie tylko 🙂 Kluseczki szpinakowe to świetne rozwiązanie, aby włączyć do diety malucha szpinak, który raczej nie cieszy się dużą sławą wśród dzieci, a jak wiadomo jest bardzo zdrowy. Być może ukryty w tych pysznych kluseczkach przypadnie im do gustu. Zapraszam do przepisu, jest jak zwykle bardzo łatwy 🙂

kluseczki szpinakowe

Kluseczki szpinakowe – składniki (4 porcje):

  • świeży szpinak, 150g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • około 1,5 szklanki mąki orkiszowej (tutaj kilka słów o niej),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu.

Kluseczki szpinakowe – sposób przygotowania

Najpierw rozgrzewam na patelni oliwę z oliwek i krótko podsmażam posiekany czosnek. Dodaję szpinak i trzymam go na patelni tak długo, aż straci swą objętość.

Następnie przekładam szpinak do naczynia i blenduję go na gładką masę ręcznym blenderem.

W osobnej misce rozgniatam twaróg.

Później dodaję do twarogu jajka, szpinak i przyprawy. Dokładnie mieszam.

Następnie stopniowo dosypuję mąkę i wyrabiam ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.

Z gotowego ciasta formuję podłużny ławek i kroję go w około 1cm kawałki.

Gotowe kluseczki wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Kluseczki szpinakowe podaję polane olejem lnianym tłoczonym na zimno, choć można zajadać się nimi na wiele różnych sposobów.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *