Chlebek z płatkami jaglanymi

chlebek z płatkami jaglanymi

Uwielbiam domowe pieczywo. Uważam, że nie ma nic wspanialszego niż kromka świeżo upieczonego, dopiero co wyjętego z piekarnika chlebka 🙂 Przy dwójce małych szkrabów niestety nie udaje mi się wygospodarować zbyt wiele czasu na domowe wypieki, ale staram się chociaż raz w tygodniu przygotować pyszny, domowy chlebek 🙂 Zdecydowanie wygrywa on walorami smakowymi z pieczywem kupnym, ale przede wszystkim mam pewność, co do jego składników i wiem, że jest zdrowszy. Dziś mam dla Was przepis na wspaniały chlebek z płatkami jaglanymi i siemieniem lnianym. Inspirowałam się przepisem znalezionym na zajadam.pl, ale oczywiście zmodyfikowałam go według swojego pomysłu.

chlebek z płatkami jaglanymi

Chlebek z płatkami jaglanymi – składniki:

  • 500g mąki pszennej,
  • 4 łyżki płatków jaglanych,
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
  • 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą.
  3. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
  4. Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa.
  5. Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki.
  7. Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj i odstaw jeszcze na na około 20 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
  9. Chlebek piecz przez jedną godzinę. A później rozkoszuj się jego smakiem 🙂

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *