Pieczone plastry z batatów z dodatkami


Nie ma nic zdrowszego niż warzywa, dziś w odsłonie innej niż sałatka 🙂 Skusicie się? Szybko, smacznie, zdrowo i kolorowo, oto najlepszy opis poniższej propozycji żywieniowej 🙂

Składniki:

  • 1 batat,
  • 1/2 cukinii,
  • ser feta, 20g,
  • 1/2 cebuli,
  • 3-4 suszone pomidory,
  • garść kiełków brokuła,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta ziół prowansalskich.

Co robimy?

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Obieramy batata i kroimy go w plastry o grubości około 0,5 cm.
  3. Obieramy cukinię i kroimy w cienkie plastry.
  4. Cebulę i suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
  5. Na plaster batata układamy plaster cukinii, kawałek cebuli oraz suszonego pomidora. Całość posypujemy rozdrobnioną palcami fetą. Doprawiamy ziołami.
  6. Tak przygotowane plastry batatów wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut.
  7. Upieczone plastry batatów skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy kiełkami brokuła oraz sezamem.

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *