Jaglane raffaello


Pyszne kulki kokosowe, czyli raffaello w zdrowszej odsłonie, bo wykonane z kaszy jaglanej! 🙂 Polecam je wszystkim miłośnikom tych kokosowych słodkości 🙂 Idealne jako coś do kawki 🙂

Składniki (na około 30 kuleczek):

  • 2 woreczki kaszy jaglanej,
  • 200ml mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai w kartoniku),
  • 3-4 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego/miodu,
  • 2 i pół szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych + odrobina do obtaczania kuleczek,
  • 4-5 kropli aromatu rumowego (można także dać waniliowy lub migdałowy), zależy jaki smak chodzi Ci po głowie 🙂
  • około 30 migdałów (jeśli są ze skórką, to zalej je wrzątkiem i pozostaw na około 10 minut, następnie obierz je ze skórki).

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a następnie kilka razy zimną wodą aby pozbyć się goryczki.
  2. Wrzuć kaszę jaglaną do garnuszka i zalej ją mlekiem kokosowym oraz 1/4 szklanki wody. Całość gotuj przez około 20 minut pod przykryciem.
  3. Ugotowaną kaszę odstaw na chwilkę i poczekaj, aż troszkę przestygnie.
  4. Dodaj do kaszy wiórki kokosowe, syrop z agawy i aromat rumowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Teraz już czas na formowanie kuleczek! 🙂 Pamiętaj, aby do każdej z nich włożyć migdał.

SMACZNEGO! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *