Aromatyczne kotleciki z indyka i cukinii (pieczone)


Składniki (na około 10 sztuk):

  • 300g mielonego mięsa z indyka,
  • 2 cukinie,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię wraz ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na około 10 minut, następnie pozbywam się nagromadzonej wody. (Bardzo ważne jest aby dokładnie odsączyć cukinię!).
  2. Natkę pietruszki drobno siekam.
  3. Nastawiam piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
  4. W naczyniu mieszam ze sobą mięso, cukinię, natkę pietruszki. Dodaję jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie doprawiam. (Ja użyłam około 2 łyżki majeranku i 1 łyżkę ziół prowansalskich, odrobinę soli i pieprzu).
  5. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i delikatnie smaruję go oliwą.
  6. Z powstałej masy lepię kotleciki i delikatnie je spłaszczam. Układam na blaszce.
  7. Kotleciki piekę przez około 40 minut. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *