Zapalenie żołądka. Jak pomóc sobie dietą?

212

Odpowiednia dieta ma zastosowanie przede wszystkim w przeróżnych schorzeniach i jednostkach chorobowych. Dzisiaj kilka słów nt. zapalenia żołądka, czyli dolegliwości, która zdecydowanie wymaga odpowiedniego podejścia żywieniowego. Co jeść, a czego lepiej unikać? Jak sobie pomóc za pomocą odpowiedniej diety? Serdecznie zapraszam do krótkiej lektury 🙂

dietoterapia w zapaleniu żołądka

Jak powinna wyglądać dieta przy zapaleniu żołądka?

Dieta przy zapaleniu żołądka powinna być lekkostrawna, łagodna dla przewodu pokarmowego i wspomagać regenerację błony śluzowej żołądka.

Jakie produkty są zalecane przy zapaleniu żołądka?

  • Zupy
    Lekkie, na bazie warzyw, np. kremy z marchewki, dyni czy cukinii, bez dużej ilości tłuszczu.
  • Pieczywo
    Czerstwe pieczywo pszenne, sucharki.
  • Kasze i makarony
    Lekkostrawne kasze, np. manna, jaglana, oraz drobne makarony.
  • Mięso
    Chude gatunki mięsa, takie jak kurczak, indyk, cielęcina – najlepiej gotowane lub duszone.
  • Ryby
    Gotowane lub pieczone ryby, np. dorsz, mintaj.
  • Jajka
    Gotowane na miękko lub w formie omletu na parze.
  • Nabiał
    Chude jogurty naturalne, kefiry, twaróg.
  • Warzywa
    Gotowane lub pieczone, np. marchew, buraki, dynia, cukinia.
  • Owoce
    Gotowane, pieczone lub w postaci musu, np. jabłka, banany.
  • Tłuszcze
    Małe ilości masła lub oliwy z oliwek, najlepiej dodawane na zimno.
  • Napary i napoje
    Słaba herbata, napary z rumianku, siemienia lnianego, niegazowana woda.

Jakich produktów należy unikać przy zapaleniu żołądka?

  • Tłuste i smażone potrawy
    Unikaj dań smażonych na głębokim tłuszczu.
  • Przyprawy i ostre potrawy
    Chili, pieprz, czosnek, cebula.
  • Kwaśne produkty
    Ocet, cytrusy, soki owocowe (zwłaszcza pomarańczowy i grejpfrutowy).
  • Produkty wzdymające
    Kapusta, fasola, groch, cebula, brokuły.
  • Alkohol i kofeina
    Mocna kawa, herbata, napoje energetyczne, alkohol.
  • Słodycze i produkty wysoko przetworzone
    Ciasta, ciasteczka, czekolada, chipsy.
  • Produkty pełnoziarniste
    Chleb razowy, kasza gryczana – mogą podrażniać żołądek.

Ogólne zasady odżywiania przy zapaleniu żołądka

  1. Jedz regularnie: 4-6 małych posiłków dziennie w równych odstępach czasu.
  2. Unikaj gorących i zimnych potraw: Temperatura posiłków powinna być umiarkowana.
  3. Dokładnie przeżuwaj: Powolne jedzenie ułatwia trawienie.
  4. Pij dużo płynów: Unikaj napojów gazowanych i kwaśnych. Postaw na łagodne napary herbaty i ziół.

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij