Odpowiednia dieta ma zastosowanie przede wszystkim w przeróżnych schorzeniach i jednostkach chorobowych. Dzisiaj kilka słów nt. zapalenia żołądka, czyli dolegliwości, która zdecydowanie wymaga odpowiedniego podejścia żywieniowego. Co jeść, a czego lepiej unikać? Jak sobie pomóc za pomocą odpowiedniej diety? Serdecznie zapraszam do krótkiej lektury 🙂

Jak powinna wyglądać dieta przy zapaleniu żołądka?
Dieta przy zapaleniu żołądka powinna być lekkostrawna, łagodna dla przewodu pokarmowego i wspomagać regenerację błony śluzowej żołądka.
Jakie produkty są zalecane przy zapaleniu żołądka?
- Zupy
Lekkie, na bazie warzyw, np. kremy z marchewki, dyni czy cukinii, bez dużej ilości tłuszczu. - Pieczywo
Czerstwe pieczywo pszenne, sucharki. - Kasze i makarony
Lekkostrawne kasze, np. manna, jaglana, oraz drobne makarony. - Mięso
Chude gatunki mięsa, takie jak kurczak, indyk, cielęcina – najlepiej gotowane lub duszone. - Ryby
Gotowane lub pieczone ryby, np. dorsz, mintaj. - Jajka
Gotowane na miękko lub w formie omletu na parze. - Nabiał
Chude jogurty naturalne, kefiry, twaróg. - Warzywa
Gotowane lub pieczone, np. marchew, buraki, dynia, cukinia. - Owoce
Gotowane, pieczone lub w postaci musu, np. jabłka, banany. - Tłuszcze
Małe ilości masła lub oliwy z oliwek, najlepiej dodawane na zimno. - Napary i napoje
Słaba herbata, napary z rumianku, siemienia lnianego, niegazowana woda.
Jakich produktów należy unikać przy zapaleniu żołądka?
- Tłuste i smażone potrawy
Unikaj dań smażonych na głębokim tłuszczu. - Przyprawy i ostre potrawy
Chili, pieprz, czosnek, cebula. - Kwaśne produkty
Ocet, cytrusy, soki owocowe (zwłaszcza pomarańczowy i grejpfrutowy). - Produkty wzdymające
Kapusta, fasola, groch, cebula, brokuły. - Alkohol i kofeina
Mocna kawa, herbata, napoje energetyczne, alkohol. - Słodycze i produkty wysoko przetworzone
Ciasta, ciasteczka, czekolada, chipsy. - Produkty pełnoziarniste
Chleb razowy, kasza gryczana – mogą podrażniać żołądek.
Ogólne zasady odżywiania przy zapaleniu żołądka
- Jedz regularnie: 4-6 małych posiłków dziennie w równych odstępach czasu.
- Unikaj gorących i zimnych potraw: Temperatura posiłków powinna być umiarkowana.
- Dokładnie przeżuwaj: Powolne jedzenie ułatwia trawienie.
- Pij dużo płynów: Unikaj napojów gazowanych i kwaśnych. Postaw na łagodne napary herbaty i ziół.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂