Co dobrego na śniadanko? Może przepyszna i bardzo zdrowa jaglanka? U nas obok owsianek jest to zdecydowanie ulubiona propozycja śniadaniowa. Jej przygotowanie wbrew pozorom wcale nie zajmuje dużo czasu, a to dlatego, że kaszę jaglaną wsypuję do miseczki i zalewam wodą już na noc. Moczenie kaszy podczas naszego snu, znacznie skraca czas jej gotowania o poranku i zajmuje nam zaledwie 10-12 minut 🙂 Przed Wami pyszna jaglanka z jogurtowym sosem z owoców leśnych.
Jaglanka z jogurtowym sosem z owoców leśnych – składniki (2 porcje):
- 1 woreczek kaszy jaglanej,
- 150g jogurtu naturalnego,
- szczypta cynamonu,
- garść owoców leśnych (u nas maliny i jeżyny),
- 1 łyżka suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wsypuję do miseczki, zalewam wodą i pozostawiam na noc. Rano przepłukuję kaszę, wrzucam ją do garnuszka i zalewam wodą około 2 cm ponad poziom kaszy. Do kaszy dodaję cynamon i gotuję ją na małym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie blenduję ze sobą owoce leśne oraz jogurt naturalny. W rezultacie powstanie pyszny sos z owoców leśnych. Na koniec ugotowaną jaglankę nakładam do miseczki i polewam ją pysznym sosem. Danie posypuję suszoną żurawiną dzięki czemu moja córcia jeszcze chętniej po nie sięga – uwielbia suszoną żurawinę! Smacznego 🙂
Następnym razem możesz wypróbować owsiankę z malinami – równie pyszna 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂