Pieczone pączusie ze skyru waniliowego

18.7K

Dziś mam dla Was przepis na malutkie pieczone pączusie ze skyru waniliowego. Nie są idealne, bo jednak mają w sobie cukier, który jest w skyrze – 3,3g/100g. Mimo wszystko są lepszą alternatywą klasycznych wypieków 🙂 Skyr to jogurt typu islandzkiego. Ma bardzo wysoką zawartość białka i 0% tłuszczu. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją i śmietankowym smakiem. Do wyprodukowania 1 kilograma skyru potrzeba czterech litrów mleka. Dzięki temu skyr bogaty jest w naturalne białka mleka. Spróbujcie tych pączusiów, są naprawdę fajne! 🙂

Prawda, że wyglądają uroczo? 🙂

Pieczone pączusie ze skyru waniliowego – składniki (12 sztuk):

  • serek skyr waniliowy, 300g (2 opakowania),
  • 2 duże jajka,
  • 250g mąki orkiszowej jasnej/lub innej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania

Najpierw piekarnik rozgrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Następnie mąkę i proszek do pieczenia wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
Później dodaj skyr i jajka i wszystko zmiksuj na gładkie ciasto.
Konsystencja będzie dość gęsta.

Pieczone pączusie ze skyru waniliowego

Pączki formuj mokrymi dłońmi i wyłóż na blaszkę. Najlepiej moczyć dłonie po każdym pączku, wtedy wyjdą kształtne 🙂
Piecz przez 25 minut.

Po wystygnięciu możesz je oprószyć np. pudrem z ksylitolu.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PĄCZKA:
około 84 kcal
Białko: 4,9g
Węglowodany: 13,9g
Tłuszcz: 0,8g
Błonnik pokarmowy: 0,9g

Ładunek glikemiczny: 11,1

Spróbuj także:
pieczone pączki twarogowe,
skyrniczek.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂


Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. oj zjadłoby się….

  2. Dorothee225 says:

    Moje się “rozlały” 🙁

    1. Natalia Autor says:

      Tak, dużo zależy od wprawy w formowaniu kuleczek 🙂 Mi też nie zawsze wychodzą takie kształtne, ale liczy się przede wszystkim smak! 🙂

  3. Witam serdecznie , mam pytanie czy musimy piec w opcji “góra dół ” ja mam jakiś niestandardowy mały piekarnik i nie mam takiej opcji 🙁 . Pozdrawiam gorąco .

    1. Natalia Autor says:

      Chodzi o to, aby piec bez opcji termoobiegu. Z termoobiegiem czas pieczenie będzie pewnie nieco krótszy 🙂

  4. Cudowne 😍

    1. Natalia Autor says:

      :):):)

  5. czy z takiego ciasta można zrobić donuty w opiekaczu? może ktoś próbował?

    1. Natalia Autor says:

      Nie próbowałam, ale myślę, że to może się udać! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij