Turbo szybkie muffinki pe艂noziarniste!


Kto lubi te ma艂e, pyszne babeczki zwane muffinkami? Chyba wszyscy 馃檪 Mam nadziej臋 tylko, 偶e nie kupujecie tych s艂odko艣ci w supermarketach (sk艂ad takich wypiek贸w cz臋sto przypomina tablic臋 Mendelejewa), a raczej staracie si臋 stworzy膰 ich jak najzdrowsz膮 wersj臋 w domu!

Ja przygotowa艂am dla Was muffinki pe艂noziarniste z malinami! Pychotka 馃檪 Oczywi艣cie dob贸r owoc贸w jest dowolny i jestem przekonana, 偶e sprawdz膮 si臋 tak偶e truskawki, jagody, brzoskwinie, czy banany.

 

Sk艂adniki (12 muffinek):

  • 2 szklanki m膮ki pe艂noziarnistej,
  • 2 jajka od szcz臋艣liwej kurki,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 250g jogurtu greckiego lub naturalnego serka Bieluch (ostatnio coraz cz臋艣ciej go艣ci w mojej kuchni, ma super sk艂ad!)
  • oko艂o 1/2 艂y偶eczki cynamonu,
  • 3 艂y偶ki p艂ynnego miodu,
  • 1 szklanka owoc贸w (ja u偶y艂am mro偶onych malin, oczywi艣cie wcze艣niej je rozmrozi艂am i osuszy艂am, ze 艣wie偶ymi owocami nie b臋dzie takich komplikacji),
  • 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia.

Spos贸b przygotowania

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, g贸ra i d贸艂 bez termoobiegu.
  2. W jednej misce mieszamy suche sk艂adniki, czyli: m膮k臋, cynamon, proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce mieszamy sk艂adniki mokre: jogurt, jajka, olej, mi贸d.
  4. Dodajemy suche sk艂adniki do mokrych i ca艂o艣膰 mieszamy w zasadzie tylko do po艂膮czenia si臋 ciasta.
  5. Dodajemy owoce i wszystko jeszcze raz mieszamy.
  6. Wype艂niamy ciastem foremki do babeczek i pieczemy przez oko艂o 40-45 minut.

 

Warto艣膰 od偶ywcza jednej pe艂noziarnistej muffinki z malinami:

oko艂o 160 kcal
bia艂ko: 5,1g
t艂uszcz: 9g
w臋glowodany: 14g
b艂onnik pokarmowy: 3g

Smacznego! 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *