Owsianka z gruszką i masłem orzechowym

owsianka z gruszką i masłem orzechowym

Owsianka owsiance nierówna i za każdym razem może smakować inaczej. Na pewno warto mieć ją w swoim menu, bo jest bardzo zdrowa – pisałam o tym tutaj. Tym razem stworzyłam kompozycję z moich ulubionych składników więc dzień rozpoczęty takim śniadankiem musiał być udany 🙂 Oto owsianka z masłem orzechowym i gruszką.

owsianka z gruszką i masłem orzechowym

Owsianka z gruszką i masłem orzechowym – składniki:

  • płatki owsiane górskie, 4 łyżki,
  • świeżo zmielone siemię lniane, 1 łyżka,
  • kakao 100%, 1 płaska łyżeczka,
  • masło orzechowe 100%, 1 łyżka,
  • 1/2 gruszki,
  • mleko 1,5% lub roślinne, pół szklanki,
  • woda, pół szklanki.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw wsypuję do garnuszka płatki owsiane i siemię lniane.
  2. Następnie zalewam całość mlekiem i wodą i gotuję na małym ogniu przez kilka minut aż płatki będą miękkie.
  3. Gotową owsiankę nakładam do miseczki i dekoruję pokrojoną w mniejsze kawałki gruszka.
  4. Później posypuję owsiankę kakao, dodaję masło orzechowe i płatki migdałowe.

Smacznego! 🙂

A Wy lubicie owsianki? Moim zdaniem to jedno z najsmaczniejszych i najszybszych śniadań więc często u mnie goszczą. Na szczęście za każdym razem można zjeść je z innymi dodatkami, a to sprawia, że chyba nigdy mi się nie znudzą.

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *