Niebanalne ciasteczka z buraka 1


Korzystając z wyciskarki wolnoobrotowej podczas robienia soku z buraka pomyślałam, że przecież pozostałą po wyciśnięciu warzywną pulpę również można jakoś sensownie wykorzystać. W ten sposób narodził się pomysł na stworzenie oryginalnych ciasteczek z buraka! 🙂

Składniki (na około 30 ciasteczek):

  • 2 małe buraki,
  • 1 szklanka mąki (użyłam jaglanej ale sprawdzi się także każda inna),
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • wyciśnięty sok z 1/2 limonki lub cytryny,
  • 5 łyżek roztopionego masła lub płynnego oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jak już wcześniej pisałam, ja akurat miałam gotową pulpę z buraka pozostałą po zrobieniu soku, ale jeśli jej nie macie, to:
    – można zetrzeć buraki na tarce o średnich oczkach i odsączyć z nadmiaru soku,
    – można także zblendować buraki.
  2. Dodajemy do buraczanej pulpy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao.
  3. Następnie dodajemy masło, miód i sok z limonki.
  4. Całość zagniatamy rękoma aby powstało ciasto. Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, można dodać nieco wody. Również możemy według własnych upodobań dodać mniej lub więcej miodu, kakao, cynamonu.
  5. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
  6. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki i spłaszczamy się dłońmi. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenie. Jeśli dysponujemy jakimiś stempelkami do ciasta, możemy nimi udekorować ciasteczka 😉
  7. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25min.
  8. Po ostygnięciu możemy je ozdobić np. cukrem-pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Jedno buraczane ciasteczko ma zaledwie 30kcal, zatem jest to idealna propozycja dla łasuchów! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Niebanalne ciasteczka z buraka