Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Sałatka paprykowa z fetą i oliwkami

sałatka paprykowa z fetą i oliwkami

Jeśli stosujecie zdrową dietę na co dzień, to pewnie obfituje ona w warzywa. Najłatwiej jest skomponować z nich sałatki albo koktajle. Dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą i pyszną kolorową mieszankę 🙂 Oto sałatka paprykowa z fetą i oliwkami. Minimalna lista składników, a smak naprawdę rewelacyjny. Sałatkę polecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym ze względu na spory udział papryki, która jest skarbnicą witaminy C! 🙂

Sałatka paprykowa z fetą i oliwkami – składniki (5 porcji):

  • 4 papryki (najlepiej o różnych kolorach: czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa),
  • słoiczek czarnych oliwek, 170g,
  • ser feta, 200g,

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka miodu,
  • łyżka musztardy,
  • szczypta suszonego oregano, bazylii, soli i pieprzu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • około 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania

Najpierw myjemy i osuszamy papryki, a następnie kroimy je w mniejszą kostkę.

Później oliwki odsączamy na sitku i przepłukujemy pod wodą.

Następnie kroimy je w mniejsze kawałki.

Ser kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki na sałatkę wrzucamy do miski.

Dressing przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki, np. za pomocą trzepaczki.

Dodajemy dressing do sałatki i wszystko razem mieszamy.

Gotową sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA PIECZYWA:
290kcal
Białko: 7,9g
Węglowodany: 19,2g
Tłuszcz: 20,8g
Błonnik pokarmowy: 5,1g

Spróbuj także:
sałatka z kiszonymi ogórkami, porem i kukurydzą,
sałatka paprykowa z ciecierzycą.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *