Makaron z fasolką szparagową


Fasolka szparagowa jako składnik dania obiadowego, a czemu nie! 🙂 Makaron z wykorzystaniem tego warzywa – palce lizać! Zapraszam po prosty przepis 🙂

Składniki (2 porcje):

  • makaron tagliatelle, około 180g,
  • fasolka szparagowa (żółta lub zielona), około 200g,
  • 1/2 białej cebulki,
  • ser mozzarella, 50g,
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, 2 łyżki,
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy we wrzątku przez około 12 minut.
  2. W tym samym czasie gotujemy makaron według przepisu z opakowania (w innym garnuszku).
  3. Na patelni z oliwą/olejem podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę.
  4. Do podsmażonej cebulki dodajemy ugotowaną fasolkę oraz makaron (wcześniej odcedzamy). Całość mieszamy, doprawiamy.
  5. Na koniec dodajemy mozzarellę (opcjonalnie, bo mniej kaloryczne będzie bez niej, a również bardzo smaczne!).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *