Klasyczny chlebek bananowy


Czy może być coś lepszego niż świeżutki, pachnący, bananowy chlebek? Nie może! Zatem zapraszam Was po przepis na ten wspaniały wypiek. Nie będziecie potrzebować żadnego miksera, czy blendera. Przygotowanie chlebka jest naprawdę banalnie proste, a smak przepyszny. Moja wersja chlebka jest bezglutenowa, dlatego idealnie sprawdzi się u osób wykluczających ze swojej diety gluten. Dzisiaj klasycznie, bez dodatków, po prostu bananowy chlebek, zapraszam 🙂

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany (czym bardziej dojrzałe, tym chlebek będzie słodszy),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego lub masła klarowanego,
  • 1 jajo od szczęśliwej kurki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce rozgniatamy widelcem trzy banany na gładką masę, a jednego kroimy w plasterki i odstawiamy (będzie służył jako ozdoba chlebka).
  2. W garnuszku roztapiamy olej kokosowy lub masło klarowane i pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Do drugiej miski przesiewamy mąki oraz sodę oczyszczoną.
  4. Do rozgniecionych bananów dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy, miód, olej i całość mieszamy do połączenia składników.
  5. Do bananowej masy dodajemy wcześniej przesianą mąkę i sodę oczyszczoną, całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
  6. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (na wierzch układamy przygotowane wcześniej plasterki banana) i pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  7. Cierpliwie czekamy… 🙂

 

Chlebek polecam zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika – smakuje obłędnie! Możemy do niego dodać masło orzechowe, czy domowe konfitury, ale bez dodatków również Was zachwyci! 🙂

 

Pozdrawiam,
Natalia

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *