Krem z białych szparagów z kurkumą

krem z białych szparagów z kurkumą

Dzisiejsza propozycja obiadowa została zaczerpnięta z bloga pani Agnieszki Maciąg. Mogę tylko potwierdzić, że krem jest rewelacyjny i ekspresowy w przygotowaniu. Jeśli macie szparagi, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Krem z białych szparagów z kurkumą to smak, który zapamiętacie na długo 🙂

krem z białych szparagów z kurkumą

Krem z białych szparagów z kurkumą – składniki (2-3 porcje):

  • 500g białych szparagów,
  • 1 biała cebulka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3cm startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1/2 kostki warzywnej BIO,
  • do podania: pestki dyni, natka pietruszki, pieczywo żytnie.

Krem z białych szparagów z kurkumą – sposób przygotowania

  1. Najpierw szparagi obieram i kroję je w 2cm kawałki.
  2. Następnie cebulkę i czosnek drobno siekam.
  3. W garnuszku rozgrzewam masło klarowane i podsmażam czosnek z cebulką do zarumienienia.
  4. Później dodaję pokrojone szparagi, kurkumę oraz starty imbir.
  5. Wszystko podsmażam jeszcze przez około 3 minuty.
  6. Zalewam całość gorącą wodą do momentu, aż pokryje ona szparagi, dodaję kostkę warzywną i całość gotuję przez około 15-20 minut.
  7. Po tym czasie blenduję zupę na krem i jeśli jest taka potrzeba, dodaję odrobinę wody.
  8. Zupkę podaję z pestkami dyni, natką pietruszki i świeżym żytnim chlebkiem. Pycha!

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *