Domowe bułeczki – bardzo łatwy przepis

725

Lubicie domowe pieczywo? Ja tak! 🙂 Szczególnie, jeśli robi się je tak prosto i szybko. Tym razem czas na domowe bułeczki – bardzo łatwy przepis. Są one wykonane w połowie z mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej, dzięki temu stanowią nieco zdrowszą alternatywę dla klasycznych bułek pszennych. Polecam je także dzieciom. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, choć na drugi dzień też są wspaniałe!

domowe bułeczki
Tak wyglądają po wyjęciu z piekarnika 🙂
A tak w trakcie pieczenia 🙂

Domowe bułeczki – składniki (10 sztuk):

  • 250g mąki pszennej,
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 35g świeżych drożdży,
  • 300ml letniej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego.

Domowe bułeczki – sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj rozczyn, tzn. rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw.
  2. W tym czasie wymieszaj w misce mąki razem z cukrem i solą.
  3. Następnie dodaj do nich olej rzepakowy oraz przygotowany rozczyn i całość wymieszaj.
  4. Wyrobione ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni, grzanie góra-dół, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Z przygotowanego ciasta uformuj małe, okrągłe bułeczki i ułóż je na blaszce zachowując odstępy.
  7. Bułeczki piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut i gotowe! 🙂

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij